Ogrlica i minđuše princeze Dajane „Labudovo jezero“ mogle bi da dobiju 15 miliona dolara na aukciji

Luksuzni set nakita će biti ponuđen na Guernsey’s aukciji u Njujorku 27. juna.

Komplet ogrlice i minđuša koji je naručila princeza Dajana kasnih 1990-ih naći će se 27. juna na aukciji u Njujorku.

1997. godine, princeza Dajana se sastala sa Crown Jeweller da dogovore planove za izradu nakita od dijamanta i bisera Južnog mora. Nekoliko meseci kasnije, ikona stila je nosila ogrlicu na izvođenju Labudovog jezera u londonskom Rojal Albert Holu, a fotografije Dajane sa te večeri pojavile su se na svim naslovnicama časopisa.

Komplet, za koji se procenjuje da se prodaje po ceni između 5 i 15 miliona dolara, sastoji se od nekih izuzetno vrednih detalja. Ogrlica sadrži 164 briljantno brušena i 14 markizno rezanih dijamanata, ukupne težine skoro 50 karata. Minđuše su slično oblikovane: 30 dijamanata je podeljeno, pored šest markiznih dijamanata i dva odgovarajuća kultivisana bisera.

Nekoliko dana nakon baleta, draguljar je zatražio da Dajana vrati ogrlicu jer nije završio minđuše do datuma događaja i trebala mu je kako bi osigurao da se kamenje i biseri u paru besprekorno podudaraju. Do kraja tog leta, minđuše su bile gotove, a zajedno sa ogrlicom, duo je postao poznat kao „Swan Lake Suite“. Baš kada se draguljar spremao da pokloni kompletan set Dajani, ona je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine.

Nakit je trebalo da bude poklon Dodija Fajeda, koji je preminuo tokom istog incidenta. Dve godine nakon njihove smrti, Dajanina porodica je ovlastila draguljara da proda komplet nakita „Labudovo jezero“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cary Weldy (@caryweldy)

Crown Jeweller kontaktirao je Guernsey’s aukcijsku kuću 1999. godine, a set je kasnije ustupljen kompaniji iz Njujorka. Nakit je na kraju prodat trenutnom vlasniku, uglednoj porodici iz Ukrajine. Porodica je držala dragulje u svom posedu više od decenije, ali ratna razaranja u evropskoj zemlji uticala su na poslovanje vlasnika, navevši ih da vrate nakit aukcijskoj kući Guernsey’s za nove potencijalne kupce. Deo prihoda od prodaje biće iskorišćen za pomoć u obnovi Ukrajine, navodi se na sajtu aukcionara.

Ukoliko želite da pogledate komplet nakita Swan Lake to možete uraditi od sada do 27. juna tako što ćete direktno kontaktirati Guernsey's. Aukcija uživo će se održati u prestižnom hotelu Pierre u Njujorku, gde će duo takođe biti izložen pre aukcije od 24. do 26. juna od 13 do 20 časova, a 27. juna od 13 do 18 časova.

Svoje ponude za komplet nakita možete da postavite i na sajtu LiveAuctioneers.com, 27. juna.

Luxury Experience