Od broševa do ogrlica otkrivamo 5 trendova sa najvećeg sajma naktia u Italiji

Ovogodišnja izložba Vicenzaoro bila je najveća u svojoj skoro 70-godišnjoj istoriji.

Kada industrija finog nakita želi da zna u kom pravcu duvaju vetrovi trendova, ona od Italije traži tragove o stilovima, dizajnu i motivima koji će postaviti ton za godinu koja je pred nama. I taj napor neizbežno vodi posmatrače trendova na januarsko izdanje sajma Vicenzaoro, koji se održava svake godine u Vićenci, srcu italijanske regije Veneto.

Izdanje iz 2023. godine, koje je završeno 24. januara, bilo je najveće u skoro 70-godišnjoj istoriji sajma, sa 1.300 izlagača iz 36 zemalja.

Otkrivamo pet trendova koji su se posebno izdvojili:

Narukvice i ogrlice

Godinama je preovlađujući izgled nakita usredsređen na slojeve delikatnih komada naslaganih na ruke, prste, vrat, čak i ušne školjke. Iako je to imalo smisla tokom pandemije, kada su ljubitelji nakita gravitirali ležernijim, sentimentalnim komadima koji su dobro funkcionisali zajedno, sada se polako vraćamo nazad ka jedinstvenim draguljima dizajniranim da se nose sami, radi maksimalnog estetskog uticaja.

Na Vicenzaoro sajmu, Marina B — italijanski brend finog nakita koji nastavlja zaostavštinu Marine Bulgari, potomka porodice Bulgari koja je 1980-ih zavladala predstavivši svoju koloritnu liniju luksuznih dragulja — predstavila je kolekciju starinskih reizdanja koja sadrži narukvicu Kashan Manchette od 18-karatnog zlata koja je ličila na velike zlatne manžetne Čudesne Žene.

Brend je takođe predstavio spektakularnu kragnu od žutog zlata zasnovanu na ogrlici iz 1982. godine, koja je kompletirana sa više od 33 karata dijamanata, podstičući ideju da se kragne vraćaju na scenu.

Krilate stvari

Simboli preporoda i transformacije, leptiri su bili popularan motiv tokom pandemije. Ovih dana, leptiri — i njihovi krilati rođaci, vilin konjic — odjekuju kod velikih kupaca nakita zbog umetnosti koju omogućavaju njihova ekspanzivna krila, koja deluju kao platna za kaleidoskop dragulja.

Zlatar Roberto Koin iz Vićence pokazao je brojne, velike broševe leptira na sajmu, pored rastuće menažerije dragocenih dragulja od insekata.

Lanci od žutog zlata

Osamdesete zovu - žele nazad svoje lance. Imajte na umu, međutim, razliku između kubanskih lanaca, lanaca uličnog stila koji su bili tako sveprisutni u poslednje vreme i stilova koji su debitovali u Vićenci: stilovi karika se razvijaju, sa nautičkim detaljima na usponu.

Dokaz: zgodna Vela kolekcija iz Đenove brenda Gismondi 1754. Inspirisan morem, osnivač brenda, Masimo Gismondi, kreirao je kolekciju od 18-karatnog ružičastog zlata koju izdvajaju karike koje podsećaju na karabinere koji se često koriste na jedrenjacima. Pored ogrlice, linija uključuje i prsten i minđuše (sa i bez dijamanata).

Fleksibilni/reverzibilni dizajni

Uprkos svom fokusu na tradiciju, Italijani su majstori tehnološkog napretka dizajniranog da učine nakit lakšim za nošenje. Zlatar Picchiotti iz Valence nudi savršen primer. Na sajmu je brend pokazao svoju novu Reversible Xpandable kolekciju narukvica, ogrlica, minđuša i prstenja koji se mogu okrenuti naopačke kako bi otkrili drugačiji dizajn.

„U više od pet decenija briljantnosti, jedna uobičajena pritužba žena koje sam sreo bila je osećaj oklevanja da nose svoj fini nakit svaki dan, posebno dijamante, ili osećaj ograničenja u vezi sa usklađivanjem boja obojenog dragog kamenja“, osnivač Đuzepe Pikioti je rekao u saopštenju. „Sviđa mi se ideja o tehnologiji koja može da reši te probleme!“

Keramika i drugi alternativni materijali

Za grad natopljen zlatom, Vićenca je dom za zapanjujuću količinu draguljara koji su eksperimentisali sa neplemenitim materijalima koji se mogu pohvaliti drugim, poželjnim svojstvima, od lakoće do fantastičnih boja.

Jedna od mnogih italijanskih firmi koje leže na ovom preseku inovacija i tradicije je Mattioli, juvelir iz Torina koji je uveo dugu keramike u svoju kolekciju Puzzle zamenljivih oblika koji se mogu promeniti i izvući iz svojih postavki od 18k zlata kako biste kreirali različite izglede tokom dana.

Luxury Experience