Masivni retki plavi dijamant upravo je prodat za 25 miliona dolara

Težak 11,28 karata, blistavo rezani živopisni dragi kamen poznat kao "Infinite Blue" nije dostigao procenjenu cenu, ali je ipak izazvao uzbuđenje kod kolekcionara.

Plavi dijamanti se smatraju najređim i najpoželjnijim na tržištu. Posebno veliki dijamant koji je procenjen na 26 miliona dolara prodat je u četvrtak na Sotheby's aukciji malo ispod cene, odnosno za 25 miliona dolara.

U četvrtak je aukcijska kuća ponudila „Infinite Blue“ dijamant na aukciji sa jednim lotom na svojoj lokaciji u Hong Kongu. Kao luksuzni vrhunac jesenje prodajne serije, blistavo rezani živopisni plavi dijamant težine 11,28 karata prodat je montiran na dijamantski prsten, koji okružuje masivni kamen sa brilijantno brušenim dijamantima u ružičastoj nijansi. Na aukciji je dobio 25,3 miliona dolara, što je treća najveća prodaja plavog dijamanta u Aziji.

Dijamant je „dizajniran i isečen uz uključivanje broja osam“. Ova posebna karakteristika se smatra simbolom prosperiteta u Aziji.

Savremena otkrića plavog dijamanta su neverovatno neuobičajena. U stvari, jedini rudnik koji redovno proizvodi plavo kamenje u poslednje vreme je rudnik Kulinan u Južnoj Africi. Iako se njegova ponuda navodno smanjila tokom protekle decenije, na ovoj lokaciji su otkrivena tri živopisna plava dijamanta tokom poslednje decenije uključujući „The Blue Moon of Josephine“, koji je težak 12,03 karata i prodat za 48,5 miliona dolara 2015. godine, zatim Oppenheimer Blue težak 14,62 karata i prodat za 57,5 ​​miliona dolara 2016. godine i The De Beers Blue, težine 15,1 karata — najveći te vrste koji se ikada pojavio na aukciji — koji je prodat za 57,5 ​​miliona dolara 2022.

"Infinite Blue je jedan od najlepših dijamanata kojima sam imao zadovoljstvo da prisustvujem tokom svojih 40 godina u industriji – divno je videti takva čuda prirode koja nastavljaju da stvaraju uzbuđenja u svetu finog nakita“, kaže Pol Rouli koji je zadužen za prodaju nakita i satova Sotheby's Asia.

"Bila je čast što mi je bila poverena prilika da ponudim dijamant tako zadivljujuće lepote, čija cena svedoči o postojanoj potražnji za dijamantima u boji vrhunskog kvaliteta među svetskim kolekcionarima.”

Luxury Experience