Graff Jewelers platio 7,5 miliona dolara u bitkoinu ruskim hakerima

Luksuzni britanski brend Graff Jewelers se oporavlja od skupog sajber-napada.

Prema tužbi koja je podneta u Londonu, kompanija Graff Jewelers je platila 7,5 miliona dolara u bitkoinima ruskoj hakerskoj grupi Conti kako bi je sprečila da oda informacije o klijenteli visokog profila.

Sada, Graff Jewelers tuži svoju osiguravajuču kuću Travelers Companies Inc., rekavši da bi milionski gubitak trebalo da bude pokriven polisom. Ali Graff kaže da Travelers odbija da plati.

„Izuzetno smo frustrirani i razočarani pokušajem Travelersa da izbegnu izmirenje ove štete“, rekao je portparol brenda Graff Jewelers. „Oni nam nisu ostavili ništa drugo nego da pokrenemo ovaj postupak na Višem sudu“, dodali su potparoli brenda Graff Jewelers.

Drama je počela prošlog septembra kada je hakerska grupa Conti pristupila podacima i otkrila 69.000 dokumenata u "virtuelnoj pljački". Dokumenti su uključivali imena kupaca, fakture, priznanice i kreditne zapise, kao i evidencije kupovine Opre Vinfri, Dejvida Bekama, Donalda Trampa, kao i kupaca Graffa u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru, odnosno skoro svih članova kraljevskih porodica.

Conti se zvanično izvinio članovima kraljevske porodice, ali je pretio Graff brendu da će otkriti podatke o kupovini drugih klijenata u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji.

"Naš cilj je da objavimo što je više moguće informacija u vezi sa finansijskim izjavama neoliberalne plutokratije SAD-UK-EU, koja se bavi skupim kupovinama kada se njihove nacije raspadaju pod ekonomskim prinudom“, saopštila je hakerska grupa.

Hakeri su zahtevali uplatu od 15 miliona dolara da ne bi objavili informacije, a do 3. novembra Conti je prihvatio ponudu draguljara za polovinu tog iznosa. Nije poznato kada i da li je Conti unovčio bitkoin uplatu, ali globalno tržište kriptovaluta je palo poslednjih meseci. Isplata brenda Graff od 7,5 miliona dolara bila bi oko 118 BTC prošlog novembra. Sada, međutim, 118BTC  vredi oko 2,3 miliona dolara.

Ipak, plaćanje pokazuje koliko ozbiljno Graff shvata curenje podataka. „Kriminalci su pretili ciljanim objavljivanjem privatnih kupovina naših kupaca“, rekao je portparol. „Bili smo odlučni da preduzmemo sve moguće korake da zaštitimo njihove interese i tako smo pregovarali o isplati koja je uspešno neutralisala tu pretnju.“

Da li će Travelers prihvatiti odgovornost za plaćanje biće utvrđeno na sudu. Ni predstavnici osiguravajućeg društva ni njeni advokati nisu komentarisali slučaj.

Luxury Experience