Dijamantske narukvice Marije Antoanete prodate za neverovatnih 8,2 miliona dolara

Nakit koji ima bogatu istoriju se često prodaje za visoke cifre na aukciji. Na sličan način, po ogromnoj ceni od preko 8 miliona dolara prodate su dijamantske narukvice francuske kraljice Marije Antoanete na Christie's aukciji.

Ekskluzivne narukvice su prema navodima bile u posedu porodice Marije Antoanete više od 200 godina i prodate su anonimnom klijentu u utorak (10. novembra 2021.). Par narukvica je bio procenjen između 2 i 4 miliona dolara, ali su međutim, na kraju prodate za duplo veću sumu.

Komentarišući prodaju, Fransoa Kirijel, evropski predsednik aukcijske kuće Christie's, u izjavi je rekao: „Ove narukvice su putovale kroz vreme da bi ispričale najvažniju eru francuske istorije, sa njenim glamurom, slavom i dramom.“

Aukcijska kuća je dalje navela da su „izvanredne narukvice jedini primer koji uključuje dijamante koji pripadaju Mariji Antoaneti i da zadržavaju tačan dizajn „opisan” u inventaru njene imovine iz 1794.

Kako god da pogledate, biti u mogućnosti da posedujete deo istorije od nekoga o kome možete da čitate u knjigama je tako moćno. Ako ne možete da pravite istoriju, onda je sledeća najbolja stvar da posedujete njen deo.

Izuzetni komadi nakita uključuju 112 dijamanata postavljenih na tri niti po narukvici. Uredno su smeštene u plave kutije od pliša sa natpisom „narukvice kraljice Marije Antoanete“.

Prema Christie's, par narukvica je prodat za 6,8 miliona dolara, ali uz dodatne provizije i naknade, ukupna cena je porasla na 8,18 miliona dolara.