Ova remek dela iz 17. veka koštaju 3,5 miliona dolara

Ako ste mislili da su naočare brenda Bulgari i Dolce & Gabane skupe, čeka vas iznenađenje.

Nedavno su se pojavila dva modela naočara iz doba Mogulskog carstva, a njihova stakla su u potpunosti napravljena od dragog kamenja. To nije sve, čak su i okviri ovih naočara potpuno prekriveni draguljima.

Ove naočare su retki sačuvani komadi nakita iz ovog doba, a veruje se da su ove naočare pomogle nosiocu da se odbrani od zla i stekne prosvetljenje.

Prvi par, „Halo of Light“, napravljen je od jednog dijamanta od 200 karata koji je možda bio najveći na svetu. Drugi par, „Gate of Paradise“ napravljen je od kolumbijskog smaragda koji je težio preko 300 karata.

Tada se verovalo da su dijamanti sredstva za nebesko svetlo i prosvetljenje. Za poređenje, zelena boja smaragda povezana je sa večnim životom, rajem i spasenjem u islamu. Mogulsko carstvo je u to vreme bila najnaprednija civilizacija u izradi nakita, pa ima smisla da njegova kraljevska porodica ima takve neobične naočare.

Prema aukcijskoj kući Sotheby's, ovi modeli naočara bi mogli dostići cenu od 2,1 milion dolara i 3,5 miliona dolara. Osim toga, njihovi okviri sa draguljima i uski dizajn su u trendu jer se slavne osobe ovih dana odlučuju za slične vrste naočara.