Hermes Birkin torba prodata za neverovatnih $99,750

Više slika

Više slika

Nepotrebno je veštim modnim poznavaocima objašnjavati koliko vredi jedna Hermes Birkin torba. Ona je statusni simbol, stvar prestiža i predmet požude još od vremena kada je prvi put dizajnirana.

Obični smrtnici, međutim, nikada neće shvatiti kako je moguće da neko za jednu torbu potroši neverovatnih 100.000 dolara! Verovatno vam se po glavi niže spisak stvari koje biste mogli kupiti za jednu ovakvu tašnu ili gde bi ste sve mogli da otputujete za ovaj iznos. Da ne pominjemo i to, da za ovaj iznos možete kupiti i opremiti stan ili nabaviti dva luksuzna automobila. Nabrajanjima nikada kraja.

Nedavno je na jednoj aukciji, anonimnoj osobi prodat najskuplji primerak, second hand Birkin torbe za vrtoglavih $99,750, čime se "kraljica među tašnama", kako je inače zovu, ponovo popela na modni tron, i izbacila u etar nove priče o ovoj evergreen tašni. Ili ova tašna, zapravo nikada i nije silazila sa trona, niti prestajala da intrigira.

Priča o nastanku ovog omiljenog modnog aksesoara svetskih džet seterki, slavnih glumica i manekenki, seže u prošlost i vrlo je zanimljiva. Naime, tokom jednog avio leta, na relaciji Pariz - London, izvršni direktor Hermes modne kuće, Žan Luj Duma, sedeo je pored glumice i pevačice Džejn Birkin. Ona je odložila svoju torbu u prtljažnik iznad glave, ali je iz nje odjednom sve ispalo i Džejn se požalila kako već godinama ne može da nađe adekvatnu kožnu vikend torbu, u koju bi moglo da stane sve što je neophodno i za putovanje, a i za večernji izlazak. Ni ne sluteći da će dve godine nakon toga, Žan Luj kreirati za Džejn savitljivu torbu baziranu na dizajnu koji datira iz čak 1892. godine i nadenuti joj ime - Birkin. Od tada, torba dobija status ikone. Ostalo je istorija.

Hermes Birkin torbe prolaze kroz specijalan proces izrade. Svaka torba napravljena je u skladu sa različitim kapricima i zahtevima klijentele - bilo da je od kože guštera, krokodila, teleta… Može biti u različitim bojama i nijansama - drap, bela, ciklama, mornarsko plava, militari zelena, narandžasta… Ogromna pažnja se posvećuje svakom detalju, bilo da su u pitanju drške od zlata ili u zavisnosti od toga da li torba ima utisnuto drago kamenje, cena torbe zavisi upravo od ovih karakteristika.

Međutim, obični smrtnici koji sebi jedva da mogu priuštiti i kopiju ove torbe, koja je inače jedna od najkopiranijih torbi na svetu i dalje ne shvataju zašto ove torbe dostižu takve enorme cene? I zbog čega neko potroši na jednu torbu toliku sumu novca sa kojom bi mogao, na primer, da proputuje čitav svet i uživa u luksuzu kakav se samo može zamisliti na filmovima. I kako je moguće da se neko upisuje na listu čekanja od mogućih 5 godina, za ovu torbu?

Odgovor leži u tome što su pre svega, ove torbe mala remek dela, a u pitanju je i kolekcionarstvo. Verovali ili ne postoje žene koje poseduju čitave kolecije ovih torbi i baš kao što bi neko potrošio bogatstvo na retku sliku čuvenog impresioniste, tako i one ne pitaju koliko košta redak primerak torbe.

Pomenuti primerak second hand torbe od skoro 100.000 dolara izrađen je od krokodilske kože (u pitanju je koža koja je najtraženija i najcenjenija kod Birkin torbe) u nijansi izuzetno retke sivo-braon boje slonove kože, i dimenzija je 35 cm. Kako procenjuju aukcijske kuće koje se bave ovakvim ekscentričnim prodajama, cena Birkin torbi će na tržištu u narednih 35 godina, neprekidno rasti čak i do 10 puta više nego sada, pa je kupovina ove tašne, kako kažu kolekcionari, veoma pametna investicija.

Aukcijska kuća koja je prodala pomenutu torbu predviđa da će se još dva modela Birkin torbe koje su svojevremeno izrađena po specijalnoj porudžbini u narandžastoj i crnoj boji, a dimenzija su 25 cm, prodati po još većoj ceni.

Cene ove legendarne torbe imaju raspon od nekoliko hiljada dolara pa sve do vrtoglavih 150.000 dolara, a evo nekih veoma traženih i veoma skupih modela: BIRKIN ROSE JAIPUR 35CM  $ 24.200; BIRKIN BLUE ELECTRIC 35CM  $ 88.200; BIRKIN BLACK 30CM $ 24.500

Šta da vam kažemo, ako imate neki crni fond uložite sve u neku naskuplju Birkin torbu, jer možda za dvadesetak godina prodate torbu i kupite jahtu.

Luxury Experience