Jahta ruskog oligarha nestala iz italijanske luke pod „budnim okom“ vlasti

Isključivanje transpondera je prošlost – jedan sankcionisani ruski oligarh učinio je da njegova zaplenjena jahta nestane iz italijanske luke pod „budnim okom“ vlasti.

Jahta Aldabra od 22 metra u vlasništvu ruskog milijardera Dmitrija Mazepina bila je u luci Olbija od marta, kada je Mazepin naveden na listi sankcija EU. Motorna jahta vredna milion dolara misteriozno je nestala sa italijanskog ostrva Sardinija. Prelepu jahtu zaplenile su vlasti zajedno sa luksuznom vilom Rocky Ram na Kosta Smeraldi.

Prema medijima i italijanskoj policiji, jahta je nestala nekoliko sati pre nego što je zvanično potvrđeno da pripada Mazepinu. „Mazepin je znao da je na listi, ali je uspeo da maksimalno iskoristi period tokom kojeg smo radili na utvrđivanju da jahta pripada njemu, jer smo morali da istražimo lanac vlasništva“, rekao je izvor iz finasijske policije na Sardiniji.

"Bili smo u procesu utvrđivanja [vlasništva] kada je oduzeta." Bogati vlasnik jahte angažovao je stranu kompaniju i kapetana sa Sardinije kako bi izvezao svoju jahtu iz Italije. Kapetan je rekao kako nije znao da jahta pripada oligarhu, a sada se on i kompanija koja je to organizovala suočavaju sa novčanom kaznom od 500 hiljada evra zbog ilegalnog uklanjanja jahte iz Italije.

Dok finansijska policija Olbije nije svesna gde se nalazi jahta, otkrili su da se zaustavila u maloj luci Bizerta u Tunisu. Ovo je prvi put da je ruski oligarh sa zamrznutom imovinom u zemlji uspeo da izbegne sankcije EU. „Ova jahta nikada ranije nije ni napustila Sardiniju“, rekao je policijski izvor.

Luksuzna jahta kao što je Aldabra je vrsta koja bi izgledala sjajno u filmovima o Džejmsu Bondu koji su prepuni akcije. Jahta sa sportskim dizajnom i trupom od ugljeničnih vlakana seče kroz vodu zahvaljujući laganoj karbonskoj nadgradnji. Ona ima maksimalnu brzinu od 55 čvorova i pokreću je tri MAN motora od 2.000 KS i hidromlazni pogon. Aldabra jahta nudi smeštaj u 3 do 5 kabina za goste i ima odvojene sobe za posadu.

Ruski oligarh Dmitrij Mazepin

Tajkun đubriva poznat je i kao otac bivšeg vozača Formule-1 Nikite koji je svojevremeno bio u američkom Haas F1 timu. Biznismen rođen 1968. je najveći akcionar ruskih kompanija za proizvodnju đubriva Uralhem i Uralkali. Poslednjih godina njegova neto vrednost je pala na skoro 800 miliona dolara. Evropska unija je uvela sankcije Dmitriju Mazepinu u martu 2022. zbog spekulacija da je on deo Putinovog užeg kruga.

Luxury Experience