Upoznajte Musaši - megajahtu Larija Elisona inspirisanu Japanom

Svi znamo da najbogatiji ljudi na ovoj planeti vole da potroše milione dolara kupujući kolekcionarske automobile, luksuzne nekretnine i avione.

Međutim, da biste bili u rangu sa superbogatašima u svojoj imovini morate imate luksuznu jahtu, jer se one više odnose na pokazivanje statusa bogatstva vlasnika nego na uživanje u opuštajućem vremenu ploveći preko okeana.

Od osnivača Amazona, Džefa Bezosa, do suosnivača Google kompanije, Sergeja Brina i Larija Pejdža, ovi milijarderi poseduju ogromne superjahte koje služe kao savršena reprezentacija luksuznog načina života njihovih vlasnika. Jedna od njih je zadivljujuća superjahta po imenu Musaši koju poseduje američki milijarder Lari Elison. Elison je 1977. godine bio suosnivač softverskog giganta Oracle i vodio ga 37 godina. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 100 milijardi dolara, a prema Forbsu, trenutno je 8. najbogatija osoba na svetu.

Elison je poznat po svojoj ljubavi prema ultraluksuznim jahtama i posedovao je nekoliko njih tokom godina, uključujući 58-metarsku Ronin, 75-metarsku Katanu i gigantsku 138-metarsku Rising Sun. Pronicljivi čitaoci su možda primetili da sve luksuzne jahte imaju imena koja su direktno povezana sa Japanom.

Superjahta Musaši nije ništa drugačija i dobila je ime po Mijamotu Musašiju – jednom od najvećih samuraja u istoriji Japana. Rođen u 16. veku, Musaši je bio japanski mačevalac, filozof, strateg i pisac. Postao je poznat kroz priče o svom jedinstvenom mačevanju sa dve oštrice i neporaženom rekordu u svom 61 duelu. Čak je dobio titulu Kensei, japanski za „svetac sa mačem“. Elisonova strast prema japanskoj kulturi i samurajskim legendama bila je glavni razlog zašto je superjahta dobila ime Musaši.

Luksuzna superjahta je konstruisana 2011. godine od strane komapnije Feadship u Holandiji. Procenjuje se da vredi ogromnih 160 miliona dolara. Sa dužinom od 88 metara, Musaši je bila najveća jahta koju je Feadship konstruisao u to vreme i takođe je bio drugi trup iz XL asortimana proizvođača. Elison je kupio jahtu kao zamenu za 138 metara dugu Rising Sun, koju je američki milijarder smatrao prevelikom za većinu jahting destinacija. Za zadivljujući dizajn eksterijera i enterijera bili su zaduženi Sinot Yacht Architecture & Design u bliskoj saradnji sa Feadship i De Voogt Naval Architects.

Musaši jahta može da primi do 18 gostiju, a za njeno održavanje je potrebna posada od 23 osobe. Dizajn enterijera je prelepa kombinacija elemenata preuzetih iz japanskog dizajna i art deco stila. Sve od nameštaja do korišćenih materijala, pa čak i brojna umetnička dela i skulpture koje ukrašavaju unutrašnjost plovila odražavaju japanski dizajn. U gornjem salonu postoji slika vodopada Hiroši Senju, koja je dodatno akcentovana osvetljenjem. Druge oblasti, poput spa odeljka, takođe su dizajnirane u tradicionalnom japanskom stilu. Raspored na pet paluba superjahte je takođe veoma nekonvencionalan. Donju palubu zauzimaju tehnički prostori i prostori za posadu, sa teretanom i spa centrom gde bi obično bila smeštena garaža.

Još jedan vrhunac Musaši superjahte je bioskop na glavnoj palubi koji takođe služi kao udoban dnevni boravak. Na glavnoj palubi se nalaze i kabine za goste, a veći deo gornje palube posvećen je jednom od master apartmana. Jednako zadivljujući je centralni stakleni lift obavijen stepeništem od nerđajućeg čelika i stakla koje se provlači kroz svaku palubu jahte.

Elisonovu superjahtu pokreću 4 MTU dizel motora koji joj omogućavaju da postigne maksimalnu brzinu od 21 čvor i da ima brzinu krstarenja od 18 čvorova. Jahta ima maksimalni domet od 6000 nautičkih milja.

Ko je Lari Elison?

Lari Elison je suosnivač američkog giganta računarske tehnologije Oracle, koji je počeo 1977. kao startup sa samo tri programera, da bi postao drugi najveći svetski dobavljač poslovnih aplikacija. Iako je Elison dobio funkciju generalnog direktora u komapniji Oracle 2014. godine, trenutno je predsednik odbora i glavni tehnološki direktor. On takođe trenutno drži 31% udela u kompaniji. Cena akcija Oracle je porasla 2021. godine, čime je postao peta najbogatija osoba na svetu. Na kraju prošle godine, Ellisonova neto vrednost dostigla je 136,2 milijarde dolara, prema Forbsu. Elison je čak i kupio akcije Tesle u vrednosti od milijardu dolara 2018. i od tada je u upravnom odboru Tesle.