U okeanima je prva "pametna" jedrilica koja proizvodi energiju iz mora

U vreme kada je održivost prioritet u svim aspektima svakodnevnog života, luksuzne jahte se prilagođavaju novim zahtevima.

Zasnovan na održivosti, efikasnosti i luksuzu, najnoviji član flote Southern Wind, Christened Gelliceaux, prva je „pametna“ jedrilica koja proizvodi sopstvenu električnu energiju bez opterećenja okoline emisijama ugljenika.

Jahta dužine 33 metra, prva iz serije SW108, koju je dizajnirao Nauta Design u saradnji sa Farr Yacht Design, konstruisana je u južnoafričkom brodogradilištu, isplovila je iz Kejptauna krajem oktobra i krenula na putovanje oko sveta.

Jahta sa "karakterom" svog vlasnika

Osnovni delovi jahte ostaju isti, ali njihovi vlasnici mogu da intervenišu u dizajnu prilagođavajući određene karakteristike svojim potrebama.

„Pametan dizajn nudi kupcu neke standardne karakteristike kao što su paluba i trup, ali on može promeniti mnoge stvari u unutrašnjem rasporedu i potencijalno adaptirati karakteristike performansi jahte“, rekao je Sebastijan Alebrot.

Energija iz talasa

Jahta uključuje dizel-električni sistem dizajniran u saradnji sa BAE Sistems. Sastoji se od dva visokoefikasna generatora, visokonaponske litijumske baterije i elektromotora, kombinacije koja obezbeđuje efikasniju potrošnju goriva uz smanjenje emisije ugljenika. Međutim, impresivan je njen hidrogeneracijski sistem, koji može proizvesti električnu energiju u moru kako bi napunio svoju bateriju. Tako njeni vlasnici ne moraju da brinu da će ostati bez goriva, a istovremeno mogu neograničeno da putuju bez zagađivanja životne sredine.

Pravo čudo održive plovidbe

„Ova jahta je pravo čudo održivog jedrenja, sposobna da krstari brzinom od 35 kW i 16 čvorova ili sa 25 kW klizeći brzinom od 14 čvorova“, dodaje tehnički direktor Southern Wind, Jan Dubadi.

Ovih dana predivna jahta Gelliceaux plovi pored obala Namibije, dok je u budućim planovima i putovanje vodama Kariba. Što se tiče goriva? Sve dok ima okeana i talasa, Gelliceaux će ploviti bez prestanka...

Luxury Experience