Superjahta Microsoft milijardera vredna 60 miliona dolara je ratni brod na odmoru

Poznat kao otac MS Word i Excel programa, Čarls Simoni je nekada radio kao noćni čuvar u kompjuterskoj laboratoriji.

Njegova jahta ima heliodrom i kada krstari tiša je od automobila Rolls Royce Phantom. S obzirom da većina jahti ima isti oblik, siluetu i karakteristike, može biti teško razlikovati jednu od druge. Da nije imena koja krase jahte, većina njih bi izgledalo identično. U slučaju Skat jahte, ime nije ime ono što je faktor identifikacije. Ekspresivna jahta je rezultat ukrštanja ratnog broda i letelice.

Kako je Espen Øino uspeo da učini da Skat izgleda kao dom daleko od kuće uprkos svojim impozantnim sivim stranama, visokom pramcu i fasetiranoj nadgradnji, sličnoj vojnim brodovima, pitanje je na koje samo dizajneri mogu da odgovore.

Vlasnik je imao preciznu viziju za svoju jahtu – korišćenje lukova, krugova, ravnih stakala, itd. Direktiva je bila da se izbegnu komplikovani oblici, da dizajn ostane jednostavan i da se poštuju korišćeni materijali. To objašnjava nedostatak talasastih površina na eksterijeru i enterijeru za koji je bio zadužen priznati dizajner Marko Zanini. Sa tako jasnom vizijom, nije bilo šokantno da je čitav proces dizajna trajao samo šest ili sedam meseci da se završi.

„Rad sa ovim fascinantnim klijentom bio je divno iskustvo. Za njega ništa nije predstavljalo problem, samo izazov“, rekao je Øino.

Pažljiviji pogled na superjahtu danas čini da je teško poverovati da je puštena u rad 2002. Analitički um vlasnika naveo je dizajnere da još dalje pomere granice. Marko Zanini je podelio ideologiju dizajna: „Bilo je lako. Čist, precizan, neopterećen, praktičan i ako je moguće, višestruko koristan. Dizajnirao sam jahtu koja plovi, a ne tudorsku palatu. Pretpostavljam da pomaže to što sam plovio godinama. Unutrašnjost je izuzetno moderna, u skladu sa vlasničkom vizijom i spoljašnjim dizajnom broda.”

Sa novim vlasnikom, nije se mnogo toga promenilo. Došlo je do promene nameštaja, sofa, stolica i drugog nameštaja jer je Skat jahta sada služila porodici. Kancelarija je pretvorena u dečiju kabinu, a isto je urađeno i sa kabinom za goste. Takođe, dodata su vrata koja omogućavaju da porodične kabine budu privatno krilo. Imajući na umu decu, soba je napravljena za ljuljašku, trampolinu i morski bazen.

Skat jahta se može pohvaliti neprekidnim rasporedom zasnovanim na funkcionalnosti. Kabine za goste i vlasnika nalaze se na glavnoj palubi. Glavni salon je prepun pop arta Viktora Vazarelija i Roja Lihtenštajna. Siva pozadina omogućava umetničkim delima da se istaknu i zaista budu vrhunac dekora. Skat se takođe može pohvaliti heliodromom, modernom teretanom i palubom.

Sa velikim prozorima, prostor nenamerno izgleda kao zimski vrt koji pruža panoramski pogled i dovoljno prirodnog svetla, oživljavajući enterijer. Otvoreni plan omogućava da se prostor koristi za više funkcija. Ova fantastična jahta za uživanje takođe ima biblioteku i kancelariju za goste sa desne strane, dok se na donjoj palubi nalazi klub na plaži i ronilačka prodavnica.

Na krmenoj palubi nalazi se neformalni salon, uključujući bar i prostor za igre za velike grupe. U svakoj aktivnosti od ručavanja do dremanja ili jednostavnog gledanja u sunce možete uživati preko krme.

Prostorije za posadu zaslužuju posebnu pažnju uglavnom zato što je cela donja paluba posvećena posadi, zajedno sa prostranim duplim kabinama sa radnim stolom, ormarima i kupatilom. Lift sa dvoja vrata otvara se ka hodnicima za goste, sa jedne, a sa druge strane za posadu.

Skat jahta je izgrađena vojnom tehnologijom za smanjenje buke i vibracija i pokazuje nivoe zvuka od samo 34 dB pri brzini krstarenja. Jahtu vrednu 60 miliona dolara pokreću 2 MTU dizel motora. U novembru 2021. Skat je dobila novog vlasnika i bila je izložena na sajmu jahti u Monaku.

O Čarlsu Simoniju:

Čarls Simoni je bio zaposlen u kompaniji Microsoft i poznat je kao otac MS Word i Excel programa. 2002. postao je suosnivač Intentional Software, koji je Microsoft na kraju kupio 2017. Njegova fascinacija naukom i svemirom dovela ga je do Soyuz TMA-10, postavši peti svemirski turista i drugi Mađar u svemiru 2007. godine.

Godine 2009. napravio je drugi put do Međunarodne svemirske stanice na Soyuzu TMA-14. Navodno je Simoni dva puta platio 60 miliona dolara za letenje na Međunarodnu svemirsku stanicu. Prema Forbsu, njegovo bogatstvo se procenjuje na 5.6 milijardi dolara, pa je teško poverovati da je u tinejdžerskoj dobi radio kao noćni čuvar u kompjuterskoj laboratoriji.