Royal Romance - superjahta ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka

Viktor Medvedčuk, sa svojom megajahtom vrednom 200 miliona dolara, Royal Romance, pridružio se redovima milijardera i njihovim otmenim superjahtama.

Superjahta ovog ukrajinskog oligarha možda ne može da se uporedi sa ekstravagantnom Eclipse Romana Abromoviča međutim, njena privlačnost leži u njenoj eleganciji, stilu i konstrukciji.

Holandski proizvođač jahti Feadship izgradio je motornu jahtu od čelika i aluminijuma Royal Romance u oktobru 2014. u svom brodogradilištu Makkum. Prvo što se primeti kod ovog golijata je veličina – 95 metara duga jahta pruža raskošan smeštaj za vlasnike i dvanaest gostiju, dok takođe može lako da smesti posadu od 22 člana.

Vrhunac jahte je bazen dug 13 metara koji se nalazi na glavnoj krmenoj palubi i koji se može isprazniti za manje od tri minuta. To nije sve, masivni bazen se uliva u vodopad, kaskadno se spušta preko krmene grede koja je delimično kreirana od stakla sa LED osvetljenjem. Ova karakteristika postaje romantičan aspekt spoljašnjeg svetlosnog plana motorne jahte.  

Interni tim Feadship kompanije bio je odgovoran za spoljašnji stil jahte i nautičku arhitekturu. Royal Romance može dostići maksimalnu brzinu od 15 čvorova i pokreću je dvostruki MTU dizel motori od 3.004 KS koji daju kombinovanu snagu od 6.008 KS.

Veruje se da je megajahta vredna 200 miliona dolara čvrsto usidrena u lučkom gradu Rijeci u Hrvatskoj. Prema izveštajima, održavanje megajahte je izuzetno skupo i iznosi oko milion dolara mesečno.

Ko je Viktor Medvedčuk?

67-godišnji Medvedčuk se od advokata pretvorio u naftnog i medijskog mogula. Bio je poznat kao jedan od „kijevske sedmorice“ i osnivač advokatske firme sa sedištem u Kijevu. Prema Forbsu, bogatstvo Medvedčuka se procenjuje na 620 miliona dolara. Ukrajinski milioner je takođe političar, a svoje bogatstvo zasnovano na nafti duguje vezama sa ruskim diktatorom. Ruski predsednik Vladimir Putin je kum Medvedčukove ćerke, Darine.