Poklonite sebi stan na superjahti

I dok običnim ljudima, posedovanje jahte možda deluje kao ostvarenje snova, ono dolazi sa svojim posebnim kompletom glavobolja...

Sunce i slana voda čine svoju štetu, dok će vas gorivo, održavanje, unapređenja i posada savladati kao prepreke na početničkom maratonu. Vlasnici koji su prvi put kupili svoj brod, vrlo verovatno se neće baš tako lako snaći sa svim problemima koji sa njim dolaze, a ujedno će na njemu provesti dve ili eventualno tri nedelje godišnje.

Fraktalno vlasništvo, odnosno ono gde više strana dele troškove i pristup nečemu, može početi da deluje privlačno u tim slučajevima, posebno zbog podatka da je održavanje jahte često uključeno u cenu. Ipak, ono što dobijete u efikasnosti kada se radi o finansijama, gubite u svojoj slobodi izbora kada govorimo o datumima putovanja, persolanizovanom dizajnu i itinereru.

„Fraktalno vlasništvo nikada nije bilo preterano funkcionalno“, kaže Džim Evans, upravni direktor SuperYachtsMonaco. „Postojale su brojne inicijative za njega, ali nijedna nije bila previše uspešna, zbog same činjenice da su bogati ljudi alfa tipovi. Pregovori po pitanju datuma i lokacije su sa njima praktično nemogući".

Andrea Pezini, suosnivač kompanije Floating Life, tvrdi sasvim suprotno. “Delimično vlasništvo je uspešan poslovni model od kog zarađujemo”, govoreći o upravljanju Ocean Pearl jahtom proteklih trinaest godina. Ipak, koliko god uspešan njegov poslovni model bio, brojni ljubitelji nautike žude za povećanom fleksibilnošću.

Tvorci istraživačkih jahti, Arksen, sada su kreirali novi Adventure Syndicate Model, kako bi “pokušali da dizajniraju vlasničku metodologiju koja je podjednako funkcionalna za porodice i daje im pristup velikim avanturama koji su povezani sa naučnim programa”, kako to objašnjava osnivač, Džasper Smit. Ova inicijativa obećala je da će svaki Arksen brod provesti deset procenata vremena u moru u okeanografskom istraživanju, obrazovanju ili konzervaciji, što vlasnicima daje priliku da se upoznaju sa važnim podaicma. Pored toga, Arksen model vlasicima daje priliku da kupuju deonice u brodu, što je klasa pogodnosti, a ne pravo.

Ipak, oni koji ne žele da se sprijatelje sa idejom deljenja, Ocean Residences predstavljaju pravo rešenje u formi 118 privatnih apartmana na palubama Njord broda dugačkog 925 stopa. Planirane pogodnosti za ovo vodeno čudo uključuju beach klubove, helikoptere sa hangarima, mogućnost istraživanja Antarktika i limuzinske tendere za Mediteran. Ipak, porota još uvek zaseda kada se radi o plutajućim nekretninama – da li su brodovi na kojima se stanovi nalaze zapravo superjahte ili su kruzeri?

Šta vi mislite?

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE U pokretu