Kenshō: Između neba i mora

Više slika

Više slika

Luksuzni projekat Kenšo, potpisan od strane studija Jouin Manku, predstavlja revolucionaran pristup dizajnu jahti...

Postavlja se pitanje: da li jahte mogu biti dizajnirane na drugačiji način? Odgovor je jednostavan: Kenšo. Ova grandiozna jahta zaista predstavlja revolucionaran projekat koji nadmašuje uobičajene standarde industrije. U dizajnu enterijera su aktivno učestvovali Patrik Žuin i Sanjit Manku, osnivači studija Jouin Manku, koji su pred sebe postavili izazov da kreiraju zaista jedinstven i iznenađujući unutrašnji svet.

Ovaj projekat je nagrađen 2023. godine kao Najbolji dizajn enterijera, u kategoriji Motorni brodovi 500GT i više, zajedno sa drugim priznanjima, a realizacija ove luksuzne super-jahte bila je moguća zahvaljujući grupi profesionalaca angažovanih da pomognu klijentu da kreira jahtu svojih snova. Dizajnerski tim je uključivao Azure Yacht Design i Archineers.berlin, podržani za tehničke aspekte od strane Technical Marine UK i Trappmann Consulting. Za realizaciju ideja, brodogradilište Admiral (deo The Italian Sea Group) je izabrano.

Kenšo, što prema japanskoj Zen tradiciji znači uvideti svoju pravu prirodu, inkorporira filozofiju koja reimaginira status kvo stambene i pomorske arhitekture, stvarajući novi način doživljavanja mora koji spaja estetiku i tehničku izvodljivost. Jouin Manku studio je potpuno odstupio od ideje prenosa tipičnih "zemaljskih" dizajnerskih elemenata na vodu, umesto toga prihvatajući sve mogućnosti i aspekte koje nudi pomorski svet, poput svetlosti i prostranih pogleda na more, karakteristike omogućene značajnim prozorima koji definišu različite prostore na brodu.

Tri godine rada, 75 kvadratnih metara površine, bazen od preko 22 metara na nivou mora, gostinjske kabine dubine 7 metara, prostrana glavna kabina od 13 metara, plafoni visoki 2,7 metara. Ovo su samo neki od brojeva koji su učinili Kenšo projekat revolucionarnom arhitektonskom konfiguracijom. U Kenšou, visoki i velikodušni plafoni, panoramski pogledi, inteligentne i modularne konfiguracije prilagođavaju se kako bi unapredili prostor, intimnost i udobnost. Plemeniti materijali su vešto transformisani u zaobljene i organske forme, uključujući tikovinu, mermer, oniks, svilu, vunu, bronzu i staklo: raznolika paleta koja se izražava u izrazito ličnom i poetskom dizajnu. Prostori su dizajnirani da se prirodno stapaju jedan s drugim, kao potezi četkicom na platnu.

U ovom rafiniranom kontekstu, Ester, dizajn Patrika Žuina, kako u verziji stolice tako i u verziji fotelje, nalazi svoje prirodno mesto. Počevši od 2013. godine, Ester označava početak partnerstva koje odražava kombinaciju dizajnerskog izraza i znanja Pedrali brenda. Pored rada na projektima enterijera sa studijom Jouin Manku, dizajner takođe radi na industrijskim dizajnerskim projektima sa svojim Patrick Jouin ID studijom osnovanim 1998. godine. Evolucija Patrika Žuina karijerom je proslavljena 2009. godine monografskom izložbom u Centru Pompidou i 2011. godine dodelom nagrade Compasso d'Oro ADI. Upravo u ovom kontekstu su postavljene osnove saradnje sa italijanskom kompanijom, kako dizajner ističe: "Prilikom proslave ADI Compasso d'Oro u Rimu 2011. godine, upoznao sam Moniku i Đuzepea Pedralija. Nešto kasnije, ponovo smo se sreli da bismo počeli razmišljati o stvaranju tapaciranog, elegantnog i udobnog sedišta za restoran Dorčester u Londonu Alena Dukasa. Tako je rođen Ester". Naziv ove kolekcije inspirisan je mestom za koje je stvorena.

Od prve fotelje, rodila se prava kolekcija koja predstavlja spoj elegancije, ergonomije i funkcionalnosti. Meke i graciozne linije i velika udobnost koju pruža Ester, karakterisane tapaciranom školjkom od poliuretanske pene sa elastičnim pojasevima i nogama od aluminijuma livenog u kalupu, izdvajaju se u unutrašnjosti najekskluzivnijih restorana i hotela na međunarodnoj sceni.

Luxury Experience