Italija plaća za održavanje zaplenjenih superjahti ruskih oligarha

Dok je Italija sa entuzijazmom zaplenila sedam luksuznih superjahti od bogatih ruskih oligarha, njeni poreski obveznici su ostali da plaćaju račune od 35 miliona dolara za održavanje tih plutajućih palata. Svaka jahta koristi više od 11.000 dolara za struju za klimatizaciju kako se plesan ne bi širila kroz brod.

Druga najveća jedrilica na svetu, A, Lady M, Scheherazade, Lena Yacht, zajedno sa još tri superjahte, sve su usidrene u Italiji zbog zaplene. Ove imovine ruskih oligarha su zaplenjene od strane zvaničnika od proleća 2022. godine. Prema France 24, nacija je potrošila 35 miliona dolara na održavanje ovih luksuznih plovila. Od troškova za pristanište, plaćanja posade, goriva i drugih troškova, sve pada na italijansko Ministarstvo finansija. Publikacija je podelila informacije o superjahti Lady M, koja pripada ruskom tajkunu Alekseju Mordočovu čije bogatstvo iznosi 25,5 milijardi dolara. Plovilo je usidreno u Imperiji, na severu Italije i zaplenjeno je od 22. marta 2022. godine.

Održavanje ove zamrznute imovine pada na italijansku državu koja troši oko 13.000 dolara mesečno za pristanište tokom zime i 14.000 dolara tokom leta. Još 11.000 dolara se plaća mesečno za struju potrebnu za rad klimatizacije kako unutrašnjost ne bi bila oštećena.

Pored pomenutih troškova, održavanje plovila uključuje i troškove posade, goriva, osiguranja i godišnje inspekcije brodova kako bi se održalo njihovo stanje. Čak i osnovna nega košta Ministarstvo finansija najmanje 54.000 dolara godišnje za održavanje Lady M.

Vrednost plovila iznosi približno 71 milion dolara, što znači da bogati vlasnik troši između 7 i 10 miliona dolara godišnje na održavanje svog broda. Kako je nacija potrošila više od 35 miliona dolara na održavanje ovih sedam luksuznih motornih jahti, želela bi ih zvanično konfiskovati kako bi ih mogla preprodati.

Prema zakonu, ova plutajuća imanja su i dalje vlasništvo ruskih tajkuna, što ne dozvoljava vladama da ih jednostavno prodaju. Advokat Endrju Sakuči, predstavnik neimenovanog ruskog oligarha, izjavio je: "Govorimo o privremenom zamrzavanju, ova imovina nije konfiskovana. Trajna zaplena bi bila problematična jer bi to bilo protivno osnovnim pravima pojedinca, među kojima je pravo na vlasništvo. Država ne može prisvojiti privatnu imovinu proizvoljno." Sedam imobilisanih jahti u italijanskim lukama opterećuje vladu. U ukupnom iznosu, imovina zaplenjena od strane italijanskih zvaničnika, uključujući luksuzne jahte, privatne avione i luksuzne vile, vredi skoro 2,5 milijardi dolara.

Ogromne sume novca koje troše imobilisana plovila mogu se mnogo bolje iskoristiti. Na primer, 35 miliona dolara su sredstva koja je italijanska vlada uložila u sektor maslinovog ulja. Italija je drugi najveći proizvođač maslinovog ulja na svetu, posle Španije. Isti iznos novca može biti efikasan u poboljšanju kvaliteta i količine proizvodnje, kao i u promovisanju brenda "Made in Italy" na izvoznim tržištima.

Luxury Experience