Amerikanci rade na supersoničnoj podmornici koja se može kretati tri puta brže od zvuka

Američka mornarica radi na radikalnoj novoj podmornici koja će se probiti kroz okean tako brzo da će, i pre nego što završite gledanje filma 'Oppenheimer', već preći put od Njujorka do Londona.

Prošlog meseca, kompanije Lockheed Martin i NASA zajedno su otkrile eksperimentalni avion X-59, za koji se očekuje da leti brzinom 1,4 puta većom od brzine zvuka (1.489 km/h) bez stvaranja eksplozivne zvučne buke. Očekuje se da će ovaj elegantni mlaznjak odigrati ključnu ulogu u povratku supersoničnih komercijalnih letova na scenu. Ali šta ako vam kažemo da istraživači rade na podmornici koja bi mogla da putuje više od tri puta brže od mlaznjaka X-59? Da, dobro ste pročitali, i teoretski je moguće putovati tim brzinama pod vodom. Još 2016. godine, tim istraživača u Laboratoriji za primenjena istraživanja Univerziteta Penn State, finansiran od strane mornarice SAD, započeo je razvojni rad na revolucionarnoj podmornici koja može postići nadzvučne brzine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by stupidDOPE.com (@stupiddope)

Očigledno, najveći problem za plovila koja dostižu visoke brzine kako na površini vode, tako i ispod nje, je ogroman otpor koji se stvara prilikom kretanja kroz nju. Ali postoji jednostavno rešenje za prevazilaženje otpora pod vodom - mehur. Istraživači rade na tehnologiji nazvanoj superkavitacija koja obavija potopljeno plovilo vazdušnim mehurom kako bi smanjila otpor. Bićete iznenađeni kada čujete da ova tehnologija nije nova. Rusi  su je razvili tokom ere Hladnog rata za torpedo nazvan Šakval. Sovjetski torpedni projektil dostigao je brzinu od 370 km/h, čineći ga mnogo bržim od bilo kojeg drugog konvencionalnog torpeda.

Interesantno je da istraživači u SAD nisu jedini koji rade na nadzvučnoj podmornici. Prema SCMP-u, naučnici u Laboratoriji za kompleksne tokove i prenos toplote na Harbinskom institutu za tehnologiju u Kini započeli su razvojni rad na nadzvučnoj podmornici, koja takođe se oslanja na istu tehnologiju superkavitacije. Istraživači tvrde da radikalna tehnologija može dramatično smanjiti otpor. Teoretski, tehnologija može pomoći podmornici da postigne nadzvučnu brzinu pod vodom, ili oko 5.800 km/h. Ako se razvije, nadzvučna podmornica bi skratila vreme putovanja od Njujorka do Londona na samo 50 minuta. Osim toga, udaljenost između San Franciska i Tokija preći će se za 90 minuta radikalnom podmornicom.

Ali nemojte očekivati da nadzvučna podmornica postane stvarnost uskoro, jer postoje neke velike prepreke na putu. Konvencionalni propeleri nikada neće moći da pomognu u pogonu plovila do takvih brzina. Biće im potreban moćan raketni motor koji radi pod vodom, a koji još uvek treba razviti. Zatim postoji problem upravljanja, jer tradicionalna kormila neće raditi u mehuru i pri takvim brzinama. Postoje i neki drugi veliki izazovi koji bi mogli zahtevati duži vremensi period za rešavanje.

Luxury Experience