Kako izgleda privatni mlaznjak Elona Maska vredan 70 miliona dolara

Privatni avion Elona Maska je bio na svim naslovnim stranama prošle nedelje nakon što je izbila cela drama na Tviteru između direktora Tesle i 19-godišnjeg studenta.

Dok je Mask odbio da plati tinejdžeru 50 hiljada dolara da ukloni Tviter bota koji prati njegov privatni avion, cela priča nas je zainteresovala za letelicu koju koristi druga najbogatija osoba na svetu koja ga prevozi širom sveta.

Poslovni mlaznjak koji prati kontroverzni Tviter nalog je Gulfstream G650ER i opremljen je ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) tehnologijom praćenja. Automatizovani Tviter bot je koristio tehnologiju da konstantno prati kretanje Elonovog mlaznjaka kad god bi poleteo na nebo.

G650ER je vodeći model u Gulfstreamovoj liniji i ima početnu cenu od 66,5 miliona dolara. To je takođe najveći Gulfstream poslovni mlaznjak. G650ER je verzija sa proširenim dometom standardnog G650 poslovnog mlaznjaka i može da preleti 7.500 nautičkih milja bez zaustavljanja za dopunu goriva.

Kompanija je takođe uspela da postavi svetski rekord preletevši G650ER mlaznjakom od Singapura do Tusona u Arizoni, prešavši razdaljinu od 8.379 nautičkih milja u jednom potezu. Izvršni direktor Tesle prešao je ogromnih 160.000 milja na mlaznjaku samo u 2018. G650ER pokreće par motora Rolls-Royce BR725, koji omogućavaju brzinu krstarenja do 317.4 m/s.

Ispostavilo se da je Gulfstream G650ER omiljen među tehnološkim preduzetnicima. Uz Elona Maska, poslovni mlaznjak koristi i Džef Bezos, a njegova luksuzna unutrašnjost je jedan od velikih faktora zajedno sa dometom bez premca. Kabina je dovoljno velika da primi do 18 ljudi i može se prilagoditi tako da sadrži do četiri dnevna prostora za rad, večeru, zabavu i opuštanje.

Kabina je izrađena od najfinijih materijala, uključujući kožu i drvo najboljeg kvaliteta. Avion takođe ima najveće prozore u klasi i ima ih ukupno 16. Odmah pored svakog prozora nalazi se ručno izrađeno sedište koje se može potpuno nagnuti i pretvoriti u udoban krevet.

„G650ER nema ravnog kada je u pitanju njegova neverovatna kombinacija brzine i dometa. Širom sveta, jednostavno ne možete ići brže, i ovaj zapis to dokazuje. Sa 350 letelica u službi, G650 i G650ER iz dana u dan pokazuju da su oni koji stvaraju klasu i postavljaju standard od kada su predstavljeni i nastavljaju da to čine i danas. Jednostavno rečeno, svi ostali ih slede“, rekao je Mark Berns, predsednik Gulfstream Aerospace.

Luxury Experience