Za rubriku verovali ili ne: kako izgleda najveći SUV sveta

Ukoliko ste pomislili da je Ram TRX Warlord sa svojih šest točkova masivno vozilo, model koji vam danas predstavljamo, koji je poneo titulu najvećeg SUV sveta, definitivno će vam promeniti mišljenje…

Konstruisan upotrebom dva različita SUV modela i vojnog kamiona, ovo vozilo u stilu Pobesnelog Maksa može zaseniti i najveće SUV automobile koji su dostupni za kupovinu, a po svemu sudeći ista sudbina očekuje i pikapove. Nazvan Dhabiyan, ovaj SUV dugačak je deset metara, a težak astronomske 24 tone. Ovaj model nastao je kao delo renomiranog kolekcionara automobila iz Dubaija, Šeika Hamad bin Hamdan Al Nahjana, koji je poznat po svom nadimku “Rainbow Sheikh”, i delimično je Jeep Wrangler, Dodge Dart i Oshkosh M1075 vojni pikap. Automobilska zver imala je svoj javni debi 2019.godine, ali i dan danas predstavlja jednu od najluđih kreacija koje smo ikada videli.

Kao što možete pretpostaviti, komponente koje su korišćene od Jeep Wrangler i Dodge Dart modela su uglavnom kozmetičke prirode, pokušavajući da zamaskiraju vojni pikap i učine ga delom saobraćaja koji pripada na javnim drumovima.

Šeik je dizajnirao vozačku kabinu koristeći najvećim delom Wrangler delove, dok zadnji deo sačinjavaju komponente klasičnog Dodge Dart modela. Ispod sjajne “kože” Dhabiyana nalaze se šasija i mehaničke komponente koje je donirao Oshkosh M1075 vojni pikap.

Ukoliko vam je Mercedes-Benz G63 AMG 6x6 delovao ludo sa šest točkova, onda će vas Dhabiyan u potpunosti izbaciti iz životne ravnoteže sa svojih 10, zbog kojih sa lakoćom savladava sve prepreke, sa četiri dodatna, rezervna točka smeštena sa strane. Sa težinom preko 24 tone, Dhabiyan očigledno zahteva ogroman motor kako bi se pokrenuo. U tu svrhu, ovaj model koristi Oshkosh 15.2 litarski Caterpillar dizel motor koji proizvodi oko 600 konjskih snaga i masivne količine obrtnog momenta. Gigantski SUV je trenutno izložen u Emirates National Auto Museum, a ukoliko vas zanima kako se on kreće, YouTube vam može ponuditi čitavu biblioteku snimaka.

 

“Rainbow Sheikh” i njegova luda kolekcija automobila

Šeik Hamad bin Hamdan al Nahjan koristio je svoj deo novca od nafte UAE kako bi sebi poklonio jednu od najluđih kolekcija automobila koje postoje u čitavom svetu, a sadrži neke od najbizarnijih primeraka poput Dhabiyana. Kada se oženio, Šeik je od Mercedes-Benz brenda tražio da mu naprave S-Class model u svakoj boji duge, zbog čega je i dobio svoj nadimak.

Njegov muzej automobila konstruisan je usred pustinje i sadrži većinu njegovih neobičnih automobila, uključujući Dodge Power Wagon u razmeri 64:1, koji dolazi sa četiri spavaće sobe sa klimatizacijom, dnevnom sobom i kupatilom. Relativno skoro, Šeik je svojoj kolekciji dodao i gigantsku verziju Hummer H1 modela, koja je visoka sedam metara.

Luxury Experience