Stiže sasvim novi Rolls Royce Ghost

U potpunosti redizajnirani model dobio je uglađeniji stil, kome savršeno komplementira inovativna suspenzija…

Lako je sa čežnjom posmatrati novi Rolls Royce Ghost kojie je debitovao pre nekoliko dana, ali možda nećete primetiti da su samo dve njegove komponente zadržane, pored izmenjenog, elegantnog profila.

“Sve je dizajnirano, kreirano i osmišljeno ispočetka. Rezultat je tehnološki najnapredniji Rolls Royce ikada”, izjavio je Torsten Muler-Otvos, CEO Rolls Royce Motor Cars. Višestruka unapređenja modela za 2021.godinu uključuju sasvim novu arhitekturu od aluminijuma, konfiguraciju sa pogonom na svim točkovima, upravljanje zadnjim točkovima i redizajniranu suspenziju, koja poboljšava efekat vožnje na “čarobnom ćilimu”, električno otvaranje i zatvaranje vrata, kao i još veći fokus na tihu vožnju.

Sa ovom novom verzijom, kompanija kaže da odgovara na promenu u stavu među Ghost kupcima, tačnije na njihovu potrebu za manje raskošnim i više minimalističkim stilom. Interno, kompanija ovaj trend naziva “Post Opulence”, opisujući ga kao “pokret definisan autentičnošću materijala”.

U novom eksterijernom dizajnu automobila, koji je daleko uglađeniji i zaobiljeniji, vidimo manje naboranih linija i spojeva. U enterijeru vozačke kabine, novi pravac se prevodi u čistiju masku, kao i u elegantniji tapacirung na sedištima.

Od svog lansiranja 2009.godine, Ghost je bio najuspešniji model slavnog brenda u njihovoj 116 godina dugoj istoriji, privlačeći pažnju mlađih kupaca uz pomoć neznatno manjeg, ali više vozački fokusiranog automobila. Ipak, novi Ghost nije manji, makar u poređenju sa svojim prethodnikom. Njegova celokupna dužina povećana je za 3.5 inča, širina za 1.1 inč, dok je još jedan inč dodat visini.

Druge ključne promene u eksterijeru uključuju interesantniju rešetku, koja po prvi put na Rolls Royce modelu ima sopstveni element rasvete. Dvadeset LED dioda smeštenih ispod vrha Pantheon rešetke tako suptilno bacaju svetlost na njena čelična sečiva.

Ispod rešetke, dizajn nižeg branika transformiše se iz tri horizontalne sekcije u crni usisnik pune širine, sa insertima u obliku pčelinjeg saća. Glomazniji i pravougaoniji farovi takođe su deo redizajna. Što se tiče nove šasije, u pitanju je razvoj takozvane “Arhitekture Luksuza”, koja je po prvi put korišćena na osmoj iteraciji Phantom modela, a potom preneta i na Cullinan SUV. U Ghost varijanti, sklopovi koji pridržavaju suspenziju ovog modela prebačeni su u sasvim prednji deo, kako bi napravili dovoljno mesta za 6.75 litarski V12 motor iza prednje osovine, čime je postignut optimalni balans kilaže.

To veliko srce ovog automobila sa 12 cilindara je esencijalno nepromenjeno, pa izbacuje 563 konjske snage prema sva četiri točka. Jedinstvena mapiranja motora dozvoljavaju V12 jedinici da proizvodi maksimalni obrtni momenat pri samo 1.600 rpm.

Kako bi svojim kupcima ponudili prefinjenije iskustvo vožnje, inžinjeri Rolls Royce brenda su osmislili sasvim novi nivo prednjeg vešanja. Inkorporirajući ono što oni smatraju prvim gornjim wishbone amortizerom sveta, iznad prednjeg vešanja, automobil ima samonivelišuće vazdušne podupirače i kontinuirano adaptabilne amortizere, kako bi se povećala uglađenost vožnje, dok se istovremeno smanjuje kotrljanje.

Iz ovog brenda, zaista ambiciozno tvrde da su “kreirali osećaj letenja po zemlji, koji ranije nikada nije postignut u jednom motornom vozilu”. To je svakako poboljšalo iskustvo vožnje “čarobnim ćilimom”, što je dodatno akcentovano tihim enterijerom vozačke kabine. Držač motora i podni paneli su dvostruko obloženi kako bi se umanjila buka koju generiše motor, ali i ona koju stvara put. Pored toga, više od 100 kilograma materijala koji igraju ulogu prigušivača naneti su na sve – od unutrašnjosti vrata, preko krova, pa sve do guma.

Ono što je posebno interesantno, tokom šestogodišnjeg razvoja novog Ghost modela, inžinjeri su uspeli da dostignu kompletnu tišinu u kabini, da bi tek onda otkrili da klijenti koji su ga testirali, to vide kao nešto što ih dezorijentiše. Umesto toga, inžinjeri su razvili jednu, suptilnu notu, koju prigodno nazivaju šapatom.

Kao što je i očekivano, redizajnirani enterijer Rolls Royche Ghost modela je luksuzan i dekadentan, ali sa nekoliko preokreta. Jedna od predivnih inovacija je osvetljenja maska, koja je dizajnirana tako da komplementira Starlight Headliner nebu, pa poseduje panel sa putničke strane sa 152 LED diode koje svetlucaju oko Ghost logoa.

Proizvodnja ovog novog Rolls Royce Ghost modela već je započela, a očekuje se da će se prvi upoznati sa svojim vlasnikom već u prvom tromesečju iduće godine. O ceni, za sada nije bilo reči, niti o Black Badge varijantama.