Šezdeseti rođendan najlepšeg automobila na svetu

Na Geneva Motor Show sajmu automobila pre šezdeset godina Jaguar E-Type predstavljen je svetu po prvi put, nakon čega se vrlo brzo ustlio kao kulturološki fenomen i proverena ikona autoindustrije...

Svet se odmah zaljubio u jedan od najlepših četvorotočkaša, koji se na tržištu pojavio sa cenom od oko 45.000 funti u današnjoj protivrednosti, što je posedovanje najbržeg atomobila na drumovima učinilo mogućim širem opsegu kupaca.

Čak i šezdeset godina kasnije, aura koja prati E-Type liniju nikako ne bledi, sa brojnim vlasnicima koji restauriraju svoje modele do prvobitnog stanja ili ih usavršavaju kako bi odgovarali modernim standardima. E-Type UK predstavlja vodećeg britanskog specijalistu posvećenog ovim linijama, zaslužnog za održavanje njihovih predivnih jedinica i pružanje dodatnog uživanja njihovim vlasnicima i poštovaocima, ostavljajući zaveštanje generacijama koje dolaze.

U okviru kampanje startovane povodom proslave šezdesetog rođendana E-Type linije, kompanija E-Type UK predstavila je nekoliko svojih poslednjih, predivnih primeraka automobila, koje trenutno u svom salonu poseduje.

1965 SERIES 1 4.2 RHD FHC

Specijalno redizajniran sa većim motorom i daleko luksuznijim enterijerom radi plasiranja na američko tržište, Series 1 4.2 predstavlja neke od najpoželjnijih E-Type modela koje možemo videti na današnjem tržištu. Ovaj posebni primerak iz 1965. godine, dolazi kao kupe fiksnog krova i svega tri vlasnika tokom svog pedesetogodišnjeg postojanja. Automobil je podvrgnut besplatnoj restauraciji u pogonu kompanije E-Type UK, izvršenu od strane njenih ekspertskih inžinjerskih timova, u procesu koji je trajao preko tri godine.

U ne toliko tradicionalnom procesu restauracije, klijent je pred E-Type UK brend postavio izazov izgradnje besprekornog i modifikovanog klasika, dovoljno pouzdanog kako bi bez problema bio vožen saobraćajem današnjice. Tretiran brojnim modifikacijama britanskog stručnjaka, ovaj automobil sada dolazi opremljen moćnim ravnim šestocilindrašem, uparenim sa unapređenjim petostepenim menjačem radi boljih performansi na putu.

Sa velikim vazdušno hlađenim prednjim disk kočnicama, praćenim AP Racing kočionim kleštima četvorostrukih pločica cilindra, podesivim vešanjem i sportskim izduvnim sistemom od nerđajućeg čelika, ovaj automobil predstavlja savršenu mešavinu modenih performansi i klasičnog karaktera prenešenog iz doba u kome je nastao.

Radi većeg svakodnevnog komfora, automobil je takođe dobio klima uređaj, servo sistem upravljanja i radio retro izgleda sa MP3 funckijom, koja ga približava današnjim standardima. Finiširan u prepoznatljivim Jaguar bojama Dark Blue eksterijerom i Oxblood Red enterijerom, ovaj automobil predstavlja savšenu investiciju za svakog ljubitelja E-Type linije.

1961 SERIES 1 3.8 LHD ROADSTER

407 šasija sa postavkom volana na levoj strani, koja je sišla sa proizvodne trake 1961. godine, danas može biti viđena u obliku E-Type roudster modela, eksprtno vraćenog putem stare slave i predstavljenog kao idealan primerak ranih šezdesetih izdanja. Veoma cenjen automobil među kolekcionarima, poseduje sve karakteristike za kojima brojni ljubitelji E-Type linija tragaju, tu su karoserija ravnog poda, originalni 3,8 litara veliki linijski šestocilindraš, u brojnim krugovima smatran za najbolji motor svih vremena, ventilacione škrge na haubi, bundeva narandžasto korito cilindara, aluminijumsku centralnu konzolu sa polka tačkama i centralno štop svetlo. Međutim, ovaj E-Type dolazi opremljen brojnim modifikovanim kompoanentama, kao što su novi aluminijumski hladnjak i servo sistem volana radi osiguravanja boljih performansi u poređenju sa onim od pre šezdeset godina.

Finiširan originalnom Gunmetal nijansom karoserije, smeštene iznad crvenog enterijera, ovaj veoma dobro akcentovani model poseduje bogatu istoriju sa druge strane Atlantika. Kao pravi primerak modela rane Flat Floor Series 1 linije, šasija 407 vraćena je u besprekorno stanje i ponovo pruža savršenu priliku za posedovanje jednog od najčistijih primeraka ikone automobilske industrije.

1965 SERIES 1 4.2 RHD FHC

Ovaj veoma poželjan model originalnog položaja volana sa desne strane, svakako predstavlja najupadljiviju jedinicu nasleđene karmin crvene i crne šeme boja. Pre nego što je stupio u projekat restauracije kompanije E-Type UK tokom 2016. godine, ovaj veoma korišćeni model bio je brižno čuvan od strane svojih bivših vlasnika.

Danas, ova mašina ponovo je osposobljena za svakodnevno korišćenje i dolazi sa inlajn šestocilindrašem zapremine 4,2 litra, u pratnji četvorostepenog manualnog menjača, osiguravajući konstantnu i neprikosnovenu pouzdanost. Tokom procesa restauracije, ovaj motor potpuno je rastavljen, očišćen mu je svaki deo, zamenjeno sve što se moglo i moralo zameniti, ugrađeni su novi strujni vodovi i karburatori su potpuno obnovljeni.

Osposobljujući ovaj automobil za dugi niz godina srećnog korišćenja, brend E-Type UK kompletno je ogolio i peskirao karoseriju, otklanjajući i popravljajući korodirane delove, ugrađujući nove pragove, podne sekcije i zadnja spoljna krila u procesu. Radi suptilnog modifikovanja performansi, tu su kočnice sa četiri klipa, elektronsko paljenje i redizajnirano hlađenje, zaduženo za dodavanje performansi i elemenata preko potrebnih svim modernim kupcima.

Sa manje od 2.100 pređenih kilometara u poslednje tri godine, ovaj model poseduje detaljnu istorijsku dokumentaciju svoje restauracije i ova Series 1 ostaje potpuno sveža i prepuna života koji će na veoma poseban način pružiti svom sledećem vlasniku.

E-Type UK nudi besprekorno restaurirane automobile perfekcionističkog stila. Ova kompanija se takođe nalazi među vodećim digitalnim liderima u svetu klasičnih automobila, dodajući moderne karakteristike vozilima iz retro sveta, u procesima praćenim brojnim video snimcima.

Svako ko želi da uživa u proslavi šezdesetog rođendana legendarnog E-Type opsega, ili možda kupi neki od ovih modela, može pronaći svoj klasik iz snova putem prelistavanja predivnog kataloga dostupnog na zvaničnom sajtu kompanije E-Type UK.

Izvor: Jaguar