Rimac svrgnuo Teslu sa trona i predstavio najbrži električni automobil sveta

Više slika

Više slika

Električni hiperautomobil Rimac Nevera postao je najbrži serijski EV na svetu nakon što je uspeo da postigne brzinu od 415 kilometara na čas na probnoj stazi u Nemačkoj.

Ovo dolazi godinu dana nakon što je hrvatski hiperautomobil osvojio titulu serijskog automobila sa najbržim ubrzanjem na svetu sa nezavisno potvrđenom vožnjom od 8,582 sekunde na rastojanju od 400 metara. Rimac je odabrao nemačku stazu za testiranje ovalnog oblika smeštenu u Papenburgu za dve ravne staze duge 4,667 metara koje su bile ključne za ovaj model kako bi mogao da postigne brzine veće od 402 kilometra na sat. Da bi postigao rekord, Nevera je morao da bude prodat kupcima u svom fabričkom obliku, i to bez ikakvih modifikacija. Hiperautomobil je stavljen u režim najveće brzine i opremljen ulično legalnim pneumaticima Michelin Cup 2R za postavljanje rekorda.

Za volanom je bio Rimčev glavni vozač testiranja i razvoja Miro Zrnčević.

Prema zvaničnom saopštenju, električni hiperautomobil je uspeo da dostigne brzinu od 250 kilometara na sat izlazeći iz bankine, u kom trenutku je Miro oslobodio Neverine konjske snage da bi postigao maksimalnu brzinu od 415 km/h i postavio novi svetski rekord. „Vozio sam Neveru od kada je prvi put okrenuo točak, a videti ga u ovom besprekorno obrađenom stanju zaista je emotivan trenutak“, rekao je  glavni test vozač u izjavi. „Najvažnija stvar koju sam naučio tokom pokušaja razvijanja najveće brzine je to koliko je automobil bio stabilan – što potvrđuje da su naši timovi za aerodinamiku i dinamiku vozila uradili neverovatan posao.”

Zanimljivo je da je Rimac postavio cilj za maksimalnu brzinu od 415 kilometara na sat kada je hiperautomobil prvi put predstavljen u svojoj koncept formi na Salonu automobila u Ženevi 2018. Zapanjujuće je koliko su tačno mogli da predvide njegovu najveću brzinu pokretanjem virtuelnih simulacija. Važno je napomenuti da se automobili za kupce isporučuju sa elektronski ograničenom maksimalnom brzinom od 352 kph.

Međutim, vlasnici će dobiti priliku da iskuse pravu maksimalnu brzinu hiperautomobila na specijalnim događajima uz podršku Rimac tima i pod kontrolisanim uslovima.

Luxury Experience