Retki McLaren Elva koji menja boju vredan 3 miliona dolara je na prodaju

Ovaj neobičan, McLaren Elva superautomobil koji menja boju trebalo bi da se pojavi na aukciji za nekoliko nedelja i očekuje se da će koštati između 2,6 miliona i 2,75 miliona dolara.

To je mnogo novca za automobil koji nema čak ni krov koji bi vas spasio da ne pokisnete po kišnom danu. Ali postoje neki veoma dobri razlozi zbog kojih bi ovaj McLaren superautomobil bez krova mogao da na kraju dobije 3 miliona dolara. Otkriven 2019. godine, Elva je peti superautomobil u McLaren Ultimate seriji, pridruživši se legendarnom F1, P1, Senni i Speedtailu. Prema britanskom proizvođaču automobila visokih performansi, superautomobil je direktno inspirisan trkačkim automobilima sa otvorenim krovom koje je razvio Brus Meklaren 1960-ih.

McLaren Elva je došao u vreme kada je svet kolekcionara superautomobila bio opsednut superautomobilima bez krova, ograničene proizvodnje kao što su Lamborghini SC20, Ferrari Monza i Aston Martin Speedster. Britanski brend je odlučio da unovči ovu popularnost stvaranjem sopstvenog superautomobila sa otvorenim krovom koristeći Sennu kao osnovu.

McLaren je prvobitno planirao da napravi 399 primeraka Elve, koji je kasnije smanjen na 249 na zahtev kupaca koji su tražili više ekskluzivnosti za modele ograničene proizvodnje. Međutim, McLaren je smanjio proizvodnju na samo 149 primeraka, čineći Elvu veoma retkim superautomobilom.

Ono što ovaj automobil čini posebnim je  boja u stilu kameleona. Čini se da se boja menja između tonova plave, ljubičaste, ružičaste, narandžaste i crvene, u zavisnosti od ugla svetlosti koju reflektuje površina. Kabina je ukrašena crnom „Ultrafabric“ i izloženim površinama od ugljeničnih vlakana.

ispod svoje haube skriva 4.0 litarski V8 motor sa dva turbo punjača koji proizovodi 804 konjskih snaga i obrtni momenat od 800 Nm. McLaren tvrdi da Elva postiže brzinu od 0 do 100 km/h za 3 sekunde, dok brzinu od 0 do 200 km/h postiže za 6.7 sekundi, što ga čini bržim od Senna modela.

Luxury Experience