Retki Fiat 500 Spiaggina Boano iz 1958. godine na aukciji

Nekada deo ekskluzivne kolekcije Đanija Anjelija, Fiat 500 Spiaggina Boano iz 1958. godine sada ide na aukciju...

Ovaj klasični automobil, poznat po pokretanju modne tendencije, mogao bi postati dragulj u kruni aukcije, sa mogućim ponudama koje bi mogle doseći i 315.000 dolara. Simpatični vintage Fiat 500 automobil će se naći na aukciji RM Sotheby’s, a očekuje se da će se prodati po ceni između 270.000 i 290.000 evra (oko 290.000 do 315.000 dolara). Ova čudna verzija skromnog Fiat 500 modela bez krova, na kraju može postići veću cenu od nekih od najpoželjnijih i retkih klasičnih automobila. Ali postoji dobar razlog za to. Ono što vidite ovde je jedinstveni automobil naručen krajem 1950-ih od strane ni manje ni više nego Đanija Anjelija - bivšeg predsednika Fiata, slavljenog italijanskog industrijalca i jednog od najstilizovanijih ljudi 20. veka.

Nazvan Fiat 500 Spiaggina Boano, veruje se da su samo dva primerka ovog izuzetnog vozila izgrađena od strane Maria Boana iz Carrozzeria Ghia 1958. godine na zahtev Anjelija. Ovaj ikona stila želela je vozilo na bazi Nuova 500 sa smanjenom karoserijom, bez vrata i sedištima od pruća, čineći ga savršenim za upotrebu na plaži. Ono što je Mario Boano stvorio nesvesno je pokrenulo popularni trend koji je rezultirao modelima poput 500 Jolly, Citroen Mehari, Mini Moke i mnogim drugim automobilima.

Od dva Fiat 500 Spiaggina Boano koji su konstruisani, jedan je poklonjen poslovnom magnatu Aristotelu Onasisu. Drugi primerak je bio u vlasništvu Anjelija, koji ga je redovno koristio tokom svojih odmora na jugu Francuske. Čak je redovno bio prikazivan na stranicama magazina širom sveta tokom 1960-ih. Kasnije, 1973. godine, bivši predsednik Fiata poklonio ga je svom vozaču Bernadinu Aiasi.

Veruje se da je ovaj konkretan primerak jedini preživeli od ta dva. Izgubljen mnogo godina, ovaj dragulj u automobilskom svetu pronađen je pre nekoliko godina od strane "poznatog kolekcionara iz Torina". Automobil se nalazi u neregenerisanom, visoko originalnom stanju sa prelepom patinom kako unutar kabine, tako i spolja, čineći ga još poželjnijim.

Luxury Experience