Od inspiracije Formule 1 do stvarnosti: Aston Martin Valiant

Aston Martin predstavlja svoju najnoviju ultra-ekskluzivnu kreaciju, Valiant.

Ograničen na samo 38 jedinica širom sveta, Valiant je simbol zanatskog umeća i inovacije interne divizije, Q by Aston Martin.

Valiant je nastao po ličnom nalogu Fernanda Alonsa, renomiranog vozača Formule 1 za Aston Martin Aramco Formula One® tim. Alonso je zamislio ekstremniju verziju ionako spektakularnog Aston Martin Valour inspirisanog trkama. Crpeći inspiraciju iz Alonsove slavne 23-godišnje karijere u Formuli 1®, Valiant je dizajnirao i izradio slavni brend kako bi ponudio vrhunsku personalizaciju po meri.

Linija vozila visokih performansi Aston Martin je slavna, sa legendama kao što su hiperautomobil Valkyrie i trkački automobil Vantage GT3. Valiant nastavlja ovu tradiciju, kombinujući brutalni stil i fantastične performanse klasičnih V12 motora sa najsavremenijim inženjeringom. Ispod haube Valiant automobila se nalazi Twin Turbo 5,2-litarski V12 motor sa 745 KS uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem koji pruža neuporedivo iskustvo vožnje i na stazi i na putu.

Fernando Alonso je izrazio entuzijazam, rekavši: „Valour je bila spektakularna proslava 110. godišnjice Aston Martin brenda, inspirišući me da stvorim ekstremniju verziju inspirisanu trkačkim automobilima koja je istovremeno fokusirana na stazu i uzbudljiva za vožnju na drumu. Valiant je rođen iz moje strasti za vožnjom do granice, a bliska saradnja sa Q by Aston Martin timom na njegovom dizajnu i tehničkim specifikacijama je bila korisno iskustvo. Zajedno smo napravili remek-delo.”

Valiant je moderno remek-delo, koje uključuje najnoviju tehnologiju inspirisanu F1® i egzotične materijale. Marko Matijači, globalni direktor brenda Aston Martin, opisao je Valiant kao mešavinu performansi, dinamike usmerene na stazu i intenziteta hiperautomobila. Napredni inženjering automobila uključuje 3D štampan zadnji podokvir, magnezijumsku cev obrtnog momenta i lagane magnezijumske točkove, što sve doprinosi značajnom smanjenju težine i poboljšanim performansama.

Jedna od najistaknutijih karakteristika Valianta su Multimatic Adaptive Spool Valve (ASV) amortizeri, koji pružaju gotovo neograničen opseg za podešavanje karakteristika vožnje i upravljanja, obezbeđujući maksimalne performanse i angažovanje vozača. Ponovo kalibrisani režimi vožnje – Sport, Sport+ i Track – omogućavaju vozačima da istraže puni potencijal automobila sa samopouzdanjem i preciznošću.

Svaki centimetar karoserije je dizajniran za estetsku i aerodinamičku efikasnost. Agresivni, mišićav profil je oblikovan tako da generiše potisnu silu i minimizira otpor, što sadrži široku upotrebu ugljeničnih vlakana. Duboki prednji razdelnik, rešetka od ugljeničnih vlakana pune širine i jedinstveni aero diskovi doprinose izuzetnoj stabilnosti i efikasnosti hlađenja automobila.

Dizajn zadnjeg dela je podjednako upečatljiv, sa oštrim Kamm repom i istaknutim fiksnim krilom koje poboljšava potisnu silu. Funkcionalni zadnji difuzor, napravljen od ugljeničnih vlakana, smanjuje otpor i uokviruje izduvni sistem od titanijuma, koji pojačava neverovatan zvučni zapis V12 motora.

Kada je reč o enterijeru, Valiant je brilijantna kombinacija funkcionalnosti stvorene za trke i luksuznog dizajna. Kokpit, striktno sa dva sedišta, ispunjen je izloženim satenskim karbonskim vlaknima i fino skrojenim laganim presvlakama. Bezbednost i udobnost su najvažniji, sa ugrađenim Recaro Podium sedištima po meri. Ova sedišta pružaju izuzetnu podršku i ventilaciju, obezbeđujući udobnost tokom ekstremne vožnje. Unutrašnjost može biti prilagođena oblogama od alkantare ili polu-anilinske kože, poboljšavajući luksuznu privlačnost automobila.

Valiant će imati svoj javni debi na Goodwood festivalu brzine 2024, sa dinamičnim demonstracijama na čuvenoj stazi Hill Climb. Fernando Alonso, prvi kupac modela Valiant, će pokazati neveorvatne mogućnosti automobila.

Luxury Experience