Novo BMW sportsko čudo

BMW je upravo predstavio svoj 2021 BMW 128ti model, koji predstavlja prvi hot-hatch sa pogonom na prednjim točkovima, koji će svoje mesto pronaći odmah ispod M135i x Drive…

Sa zvaničnim datumom lansiranja koji je zakazan za novembar, 128ti oživljava ‘ti’ nomenklaturu – Turismo Internazionale – koju su koristili drugi sportski modeli ovog brenda, kao što su 1800 TI, 2002 TI, 323ti Compact, i 325ti Compact sa kraja devedesetih.

Novo remek delo koje nam dolazi iz Nemačke pokreće 2.0 litarski motor sa četiri cilindra i turbo punjačem, koji je detjuniran kako bi proizvodio 261 konjsku snagu i 400 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa osmostepenim Steptronic Sport prenosom, koji svu snagu šalje na prednju osovinu, omogućavajući ovom modelu ubrzanje od nula do sto kilometara na čas za poštenih 5.1 sekundu.

Naravno, pogon na prednjim točkovima ne svodi se samo na pravolinijske performanse. Sa ovim na umu, BMW je opremio 128ti specijalno tjuniranim M Sport sistemom vešanja, koji spušta automobil za 10 mm. Pored toga, on ima tvrđe anti-rol barove i nosače koji potiču sa M135i xDrive, kao i tvrđe opruge i amortizere. BMW takođe želi da naglasi da je 128ti osamdeset kilograma lakši od M135i modela.

Osim toga, performansama ovog modela doprinosi i M Sport kočioni sistem, identičan onom na M135i modelu, kompletiran crveno obojenim kleštima. 128ti takođe je dobio 553 M bi-color točkove od 18 inča, a može biti opremljen Michelin Pilot Sport 4 gumama bez dodatnih troškova. Novim točkovima komplementiraju unapređenja eksterijera, uključujući crnu rešetku i retrovizore, unikatne strane i ‘ti’ oznaku.

Kada se radi o enterijeru, on je unapređen crvenim akcentima, vezenom ‘ti’ oznakom na centralnom naslonu za ruke i kontrastnim šavovima preko drugih naslona, panela vrata i instrument panela. Volan je takođe dobio crvene šavove.

Kako nam nemački velikan kaže, cene 2021 BMW 128ti će krenuti od 41.574 €.