Novi potpuno električni Audi A8 će izgledati baš kao elegantan koncept koji ga je inspirisao

Više slika

Više slika

Sledeći vodeći model brenda Audi biće zasnovan na jednom od njegovih najupečatljivijih koncepata predstavljenih u poslednje vreme.

Nemačka marka, koja je pokazala spremnost da uvede koncepte u proizvodnju poslednjih godina, baziraće svoju sledeću generaciju A8 modela na prototipu Grandsphere koji je predstavljen 2021. godine, navodi Autokar. Vozilo, koje će verovatno debitovati sledeće godine, takođe će biti dostupno samo sa potpuno električnim pogonom.

Novi A8 baš i neće biti Grandsphere za serijsku proizvodnju, ali će biti prilično blizu, barem iz perspektive dizajna. To je takođe veoma dobra stvar, pošto je ovaj automobil jedan od najupečatljivijih prototipova koje smo videli ove decenije. Luksuzni kruzer ima mišićav, a opet uglađen oblik, a njegova vrata se otvaraju i otkrivaju elegantan enterijer inspirisan prvoklasnim kabinama na dugim međunarodnim letovima. Postoji razlog zašto je vozilo tizirano kao „privatni mlaznjak za drum“ nakon njegovog otkrivanja.

 „Grandsphere je veoma konkretan tizer“, rekao je nedavno šef dizajna ovog proizvođača automobila, Mark Lihte. „Nije daleko od onoga što će dospeti u proizvodnju. Nije 1:1, ali veoma blizu.”

Proizvodni model može izgledati slično prototipu, ali je malo verovatno da će se njegove naprednije tehničke karakteristike preneti. Samostalna vožnja potpunog nivoa 5, na primer, još uvek je daleko za sve, tako da ta funkcija očigledno neće biti dostupna pri lansiranju. Automobil će biti izgrađen na novoj 800-voltnoj Premium Platform Electric arhitekturi Audi brenda, koja je razvijena u saradnji sa sestrinskim brendom Porsche. Sledeća generacija električnih vozila marke će takođe biti izgrađena na platformi, uključujući nadolazeći K6 E-Tron, i sledeće generacije A4 i A6.

Koliko god da je uzbudljivo saznati da Grandsphere počinje da se proizvodi, izgleda malo verovatno da će se njeni slični koncepti „sfere“ pratiti – barem u bliskoj budućnosti. Serija, koja je počela 2021. godine, sastoji se od vozila dizajniranih da predstavljaju ono što Audi veruje da će biti budućnost mobilnosti. Ipak, ako se novi A8 pokaže kao hit, ko kaže da kompanija neće početi da pravi druge? Definitivno se nadamo da će terenska varijanta, Activesphere SUV, biti sledeća stavka na njihovoj listi.

Luxury Experience