Novi Lexus LM MPV podiže luksuz na potpuno novi nivo

Japanski proizvođač automobila predstavio je drugu generaciju luksuznog MPV, Lexus LM na sajmu automobila u Šangaju, koji će biti lansiran u preko 60 zemalja.

Za Lexus ne važi doktrina koja minivan vozilima oduzima luksuz. Vodeći Toyota brend predstavio je drugu generaciju LM, ili „Luxury Mover“, na Salonu automobila u Šangaju u utorak, 18. aprila. Iako vam ovaj automobil može delovati kao konvencionalni minivan o kojem sanja svaki pravi porodični čovek, on poseduje neke ključne razlike.

Predstavljen 2019. godine, LM je Lexus limuzina verzija Toyote Alphard, koja se prodaje uglavnom u Aziji. Minivan modeli nisu najseksepilnija vozila, ali to nije sprečilo Lexus LM da postane hit u Kini, jedinom tržištu na kojem se trenutno prodaje. Čini se, međutim, da i Toyota i Lexus žele da vide da li se uspeh može ponoviti negde drugde, pošto će se druga generacija prodavati širom sveta, osim u SAD.

Za razliku od većine luksuznih vozila čija se raskoš ogleda pre svega u enterijeru, eksterijer LM  modela je zaista poseban. Automobil u osnovi izgleda kao bilo koji drugi minivan, sve do njegovih kliznih zadnjih vrata. Prednji deo ima Lexus ugaone farove, kao i najveću verziju rešetke koju smo videli do sada. Treba napomenuti da je spojler koji izgleda kao nastavak krova lep (i neočekivan) dodir.

Niko, naravno, neće kupiti LM - ili bilo koji minivan - zbog izgleda. Glavni faktor u njihovoj odluci o kupovini je udobnost enterijera i ovo je oblast u kojoj ovo vozilo daleko prevazilazi očekivanja.

LM je dostupan u dve konfiguracije sedišta. Prva ima tri reda i može da primi do osam osoba. Druga, ona koja je zaista privukla pažnju javnosti, ima dva reda i prostor za četvoro. Ovaj dvoredni LM je namenjen da ga vozi lični vozač. Njegov prostrani zadnji deo za sedenje ima sve luksuzne pogodnosti koje možete da zamislite, uključujući dva udobna sedišta sa naslonima za noge, frižider i sistem kontrole klime koji koristi senzore za kontinuiranu regulaciju temperature u kabini. Najprivlačnije karakteristike uključuju Active Sistem kontrole buke koji eliminiše neželjene zvukove i 48-inčni HD ekran koji možete koristiti za gledanje filmova ili upućivanje video poziva.

LM je daleko od najmoćnijeg Lexus vozila, ali to verovatno nije važno onima koji ga preferiraju. Međutim, postoji izbor između dve hibridne verzije. Prva kombinuje 2,4-litarski turbopunjač sa električnim motorom, dok druga kombinuje linijski motor od 2,5 litara sa elektromotorom. Obe varijante nude pogon na sva četiri točka.

Lexus tek treba da objavi cene za sledeću generaciju LM, ali svesni smo da će one biti poprilično visoke. Očekuje se da će biti lansiran kao deo palete modela za 2024. godinu.

Luxury Experience