Nova igračka za milionere - prva luksuzna letelica na svetu

Izgleda kao sportski automobil sa otvorenim krovom, električan je i lebdi iznad zemlje i vode brzinom od 97 km na sat.

Napravljen od strane britanskog startapa po imenu Von Mercier, hoverkraft je dizajniran da izgleda kao sportski roadster spojen sa dizajnerskim znacima glisera, pa čak i borbenih aviona. Letelicu koja je nazvana Arosa pokreće električni pogon sa dodatnim benzinskim motorom za punjenje baterije kada je to potrebno. Pogonski sklop se sastoji od tri elektromotora koji kumulativno proizvode 88 kW. Međutim, motori ne pokreću nikakve točkove jer ih nema. U stvari, dve blistave felne na prednjoj strani su rotori za kanale ventilatora koji napajaju vazdušni jastuk.

Kako vozilo nema konvencionalne točkove, ono lebdi 18 cm iznad površine čvrstog tla ili vode putujući na vazdušnom jastuku. Kao rezultat toga, Arosa može da putuje preko kopna i vode maksimalnom brzinom od oko 97 km na sat. Možda nije tako brzo kao sportski automobil, ali britanska kompanija tvrdi da je to najbrže amfibijsko vozilo ikada napravljeno.

Kompanija takođe kaže da je luksuzni hoverkraft spreman da uđe u proizvodnju i da bi mogao da se pojavi na tržištu već tokom predstojećeg leta. Von Mercier planira da za početak napravi 50 primeraka luksuznog hoverkrafta i tvrdi da je 180 kupaca do sada 'izrazilo spremnost da kupe Arosa'.

U slučaju da želite ovu luksuznu letelicu, budite spremni da izdvojite 100.000 dolara. Cena bi dodatno mogla da poraste u zavisnosti od izbora boje, presvlaka i infotainment sistema.