Nova igračka za milijardere: Aston Martin Valkyrie Spider

Nakon predstavljanja proizvodno spremne verzije Valkyrie hiperautomobila od 3.5 miliona dolara tokom Goodwood Festival of Speed prošlog meseca, Aston Martin je predstavio Valkyrie Spider otvorenog krova u Pebl Biču…

Spider varijanta menja fiksirani krov za neograničeni otvoreni prostor i pristup fantastičnom zvuku besnog 6.5 litarskog Cosworth V12 motora. Ipak, za razliku od brojnih roadster otvorenog krova, Valkyrie Spider na dolazi sa sklopivim krovom – trkački fokusirani hiperautomobil je tako spakovan, da prosto nema mesta za mehanizam modularnog krova. Umesto toga, Spider ima odvojivi krovni panel sa ugrađenim prozorima od polikarbonata, koji se može skladištiti kada nije u upotrebi.

Kako bi skinuli krov, Aston Martin je morao da napravi nekoliko dizajnerskih promena na ovom hiperautomobilu, koji se umnogome oslanja na svoje agresivne aerodinamične elemente. Najprimetnija od svih su vrata – kupe verzija dobila je gullwing vrata koja su spojena sa krovom – budući da Spider nema krov, gullwing vrata su takođe morala da idu. Umesto njih, model otvorenog krova dolazi sa leptir vratima koja se kače napred, a deluje kao da imaju fiksirane prozore koji se ne mogu spustiti.

Posebno je interesantna činjenica da je Aston Martin pronašao način da zadrži aerodinamične performanse Valkyrie modela, uprkos gubitku krova. Veći deo sile potiska ovog hiperautomobila sada stvara masivni difuzer i Venturi tuneli. Kako kažu iz brenda, Valkyrie proizvodi oko 1540 kilograma sile potiska pri brzini od 240 kilometara na čas u trkačkom režimu rada. Skidanje krovnih panela je pogodilo aerodinamiku automobila, pa stoga Spider ima maksimalnu brzinu od 350 kilometara na čas sa postavljenim krovom, odnosno 330 bez njega.

Mehanički gledano, Spider je identičan kupe verziji. U srcu automobila nalazi se 6.5 litarski Cosworth V12 motor koji može dostići 11.500 rpm i 987 konjskih snaga, samostalno. Ukoliko mu u tome pomogne hibridni sistem u stilu Formule 1, onda može izbaciti do 1.139 konjskih snaga.

Kako kažu čelnici brenda, samo 85 Valkyrie Spider jedinica će biti proizvedeno, i kao što je očekivano, veći deo je već sada prodat. Sa cenom od pet miliona dolara po komadu, možemo zaključiti da je Spider berzija dosta skuplja u odnosu na kupe, koji košta 3.5 miliona dolara. Dostava novog modela će početi u drugoj polovini iduće godine.