Netaknuti Ferrari Enzo ide na aukciju sa samo 200 pređenih kilometara

Više slika

Više slika

U pitanju je jedan od samo devet primeraka finiširanih u srebroj Argento Nirburgring nijansi.

Šta je jedna stvar bolja od kupovine automobila iz snova? Pa, možemo slobodno reći da je to situacija u kojoj ste svoj omiljeni četvorotočkaš pronašli u besprekornom, potpuno novom stanju, iako je njegov proizvodni ciklus završen pre više godina.

Ferrari Enzo iz 2003. koji odgovara ovom opisu biće na aukciji RM Sotheby's kasnije ovog meseca. Aukcijska kuća srebrni superautomobil naziva poslednjim poznatim Enzo modelom “u omotu”, što znači da je ostao u skoro tačnom stanju u kojem je izašao iz fabrike.

Postoje Ferrari sportski automobili, a zatim i Ferrari superautomobili. Enzo, bez sumnje, spada u drugu kategoriju. Vozilo je bilo duhovni naslednik F50 i razvijeno je korišćenjem tehnologije Formule 1. Zbog toga je imao karoseriju od karbonskih vlakana sa aktivnim aerodinamičkim elementima koji su trebali da pojačaju potisnu silu. Takođe je bio opremljen u to vreme novim F140 B V-12 motorom i karbonskim kompozitnim disk kočnicama. Ovo može biti standardna oprema današnjih superautomobila, ali nije bilo tako na početku milenijuma. Ipak, postoji razlog zašto je model dobio ime po osnivaču marke, Enzu Ferariju.

Ogromna većina od 400 Enzo modela napravljenih (od kojih je jedan bio za papu Jovana Pavla II) finiširana je u Ferrari crvenoj, odnosno Rosso Corsa, ali šasija br. 132662 je jedan od devet primeraka koji su napustili fabriku u srebrnoj Argento Nirburgring boji, prema aukcijskoj kući. Od njih, veruje se da je to jedini Enzo sa unutrašnjosti od smeđe kože Cuoio. Njegov V-12 bio je uparen sa automatskim ručnim menjačem u stilu F1 koji je slao 651 ks i 657 Nm obrtnog momenta na zadnje točkove.

Šasija br. 132662 jedva da je dodirnuta otkako je sišla sa linije. U stvari, automobil, koji je prvobitno isporučen u Japan, još uvek ima netaknutu većinu svoje fabričke zaštitne ambalaže, kao i originalne priručnike, odgovarajući komplet za prtljag i prekrivku automobila. Sve vreme je u vlasništvu iste osobe i ima samo 220 km na odometru.

Ovaj model će biti u ponudi od 15. do 17. marta u Ontariju, u Kanadi, a RM Sotheby's aukcijska kuća nije objavila pretprodajnu procenu, ali možete očekivati da će doneti veliku količinu nula iza prve cifre. Aukcijska kuća je prodala Enzo modele za 3,2 miliona dolara i 4,3 miliona dolara poslednjih meseci, a nijedan od tih modela još uvek nije bio „u omotu”.

Luxury Experience