Neprocenjiva kolekcija od 230 klasičnih automobila upravo je pronađena u skladištu u Holandiji

Jedna od najbolje čuvanih tajnih kolekcija automobila u Evropi upravo je otkrivena u skladištu u Holandiji. 

Neprocenjiva kolekcija automobila, koju ne bi bilo preterano opisati kao pravo skriveno blago, ide na aukciju sledećeg meseca. Neverovatnu kolekciju, koja uključuje najmanje 230 klasičnih automobila, sakupio je tokom perioda od 40 godina holandski kolekcionar Ant Palmen. Palmen je radio kao prodavac automobila u Holandiji sredinom 1960-ih pre nego što je na kraju započeo da stvara sopstvenu kolekciju, a njegova prva kupovina bila je žuta Lancia B20.

Svoje blago koje se neprestano širi čuvao je na tri odvojene lokacije — u dva skladišta i crkvi — daleko od znatiželjnih očiju radoznalih i drugih kolekcionara automobila.

„Na ovoj lokaciji živimo petnaestak godina. Redovno smo pitali vlasnika da li možemo da pogledamo unutra, ali on nam nije dozvolio”, rekao je komšija aukcionarima.

Tek kada se Palmen krajem prošle godine razboleo od demencije, njegovi advokati su otkrili ono što se danas smatra jednom od najbolje čuvanih tajnih kolekcija u Evropi. Nabavljeni iz celog sveta, retki modeli odražavaju Palmenov prefinjen ukus i pronicljivo oko. Kolekcija obuhvata tražene klasike iz Italije (Alfa Romeo, Lancia, Maserati i Ferrari), Francuske (Facel Vega), Nemačke (BMW, Mercedes-Benz i NSU), Velike Britanije (Jaguar, Aston Martin i Rolls-Royce) i Amerike (Chevrolet, Cadillac i Ford). U ponudi su i automobili manje poznatih brendova kao što su Tatra, Monica, Moretti, Matra, Alvis, Imperia i Villard.

Iako nije objavljena finansijska procena za kolekciju, sigurno je pretpostaviti da će ukupna konačna cena aukcije biti u milionima. Aukcijska kuća tvrdi da su četvorotočkaši "izdržali test vremena". Većina je predstavljena u originalnom stanju, a sam Palmen se trudio da motori budu u dobrom stanju.

„Malo je verovatno da će neko ponovo naići na kolekciju ovog kalibra tokom svog života“, rekli su Niko i Nik Aldering iz Galerije Aldering u saopštenju.

Automobili su sada u skladištu u Dordrehtu koje će biti otvoreno za javnost tri dana krajem maja. Kompletnu listu od 230 automobila u Palmenovoj kolekciji možete pronaći na sajtu Galerije Aaldering. Online aukcija će se održati u saradnji sa aukcijama klasičnih automobila, od 19. maja do 7. juna.

Luxury Experience