Najskuplji automobil godine - McLaren F1

Jedan McLaren F1 model iz 1995.godine, prodat je po rekordnoj ceni od 20.47 miliona dolara prošle nedelje, tokom veoma uzbudljive aukcijske prodaje…

Neverovatna cena učinila je ovaj automobil najskupljim F1 svih vremena, dok takođe predstavlja i najskuplje aukcijski prodato vozilo ove godine. Uprkos finansijskoj nezavisnosti koju je nametnula pandemija korona virusa, tržište klasičnih automobila ostalo je snažno kao i ranije. Sve oči su bile uprte u F1 ulično legalni model, koji je posmatran kao barometar generalnog tržišta, a očekivano je da će se prodati po ceni većoj od 15 miliona dolara. Anonimni kupac je na kraju platio 20.47 miliona dolara uključujući i takse za ovo besprekorno vozilo, što je vrlo lako oborilo rekordnih 15.62 miliona dolara koliko je plaćeno za ulično legalnu verziju superautomobila 2017.godine i 19.8 miliona dolara koliko je plaćeno za varijantu LM specifikacija pre dve godine.

F1 mnogi smatraju prvim hiperautomobilom, a sa samo 106 konstruisanih jedinica između 1992. i 1998.godine, smatra se najcenjenijim u svetu. Ovaj primerak, sa šasijskim brojem 029, dvadeset peti je od šezdesetčetiri ulično legalne verzije, kako kaže aukcijska kuća koja je bila zadužena za prodaju. Finiširan je Creighton Brown bojom, koja je akcentovana elegantnim svetlobraon i oker enterijerom. Originalno prodat kolekcionaru iz Japana, automobil je i dalje u “fabričkom stanju” i ima samo 390 kilometara na odometru.

“Neverovatno smo ponosni što smo mogli da predstavimo izuzetni F1 na aukciji i večeras, tržište je potvrdilo neverovatnu nadmoć ovog automobila. Ova prodaja bila je istorijski momenat ne samo za našu aukcijsku kuću, već i za McLaren istoriju, kao i za industriju automobila u celini”, objašnjava predsednik aukcijske kuće i njen osnivač, Dejvid Guding.