Mercedes predstavlja besni off-road električni koncept

U poslednjih nekoliko godina, sve više se govori o zelenoj energiji, obnovljivim izvorima i pažnji koja se posvećuje ekološkim alternativama…

Bilo da se radi o gradnji, modi, svetu lepote ili automobilskoj industriji, javnost je usaglašena – spremni smo za rešenja koja će odgovarati našem potrebama i stilu, dok istovremeno čuvaju naše prirodno okruženje, koje je već ugroženo. Kada se radi o automobilima, a posebno o brzini i vučnom kapacitetu, sve ono što može uraditi vozilo koje koristi neko od goriva, vozilo koje radi na struju, odnosno EV, može takođe. Ipak, ono što do sada nismo videli jeste ekološkar alternativa off-road modelima koji kao po pravilu troše poput haubica srednjih dimenzija. Najnoviji Mercedes-Benz koncept, EQX 4x4 Squared popunjava upravo tu prazninu na tržištu.

Za svoj najnoviji prototip, nemački brend je uzeo svoje prvo sasvim električno vozilo, EQC krosover i dalo mašti na volju. Kao rezultat, nastao je koncept koji nas asocira na pravo čudovište koje radi na baterije, a bez sumnje zvuči zabavno.

EQC 4x4 Squared dobio je interesantni glomazni izgled, zahvaljujući dve velike modifikacije. Prva, a ujedno i najvažnija jeste vešanje krosovera, koje je zamenjeno za varijantu sa portalnim mostom. To je klirens vozila podiglo sa 5.5 inča na 11.5, što znači da on može sa lakoćom proći kroz više od 15 inča vode. Osim toga, on je dobio SUV pristup u svom izgledu. Kao drugo, SUV je opremljen masivnim branicima napred i pozadi, koji se savršeno uklapaju sa vleikim gumama, što mu daje sasvim dovoljno moći za borbu sa blatom i vodom, odnosno off-road uslovima.

Ipak, moramo naglasiti da to nisu jedine promene. Kako kažu iz Mercedes brenda, oni su svom EQC dali značajni preobražaj. Kada se radi o akustici enterijera, ona je prilagođena tako da koliko god je moguće umanji zvuk spoljne sredine, dok je set zvučnika ugrađen u farove, kako bi vas pešaci čuli kada dolazite.

Za sada, nije bilo reči o zameni pogonskog sklopa, ali to je verovatno zbog činjenice da originalni EQC ima zavidne performane. Standardna verzija, koja ima potencijal da postane najvažnije vozilo ovog brenda, dobio je pogonski sklop matiran na pakovanje baterija od 80 kWh koji može proizvesti 402 konjske snage. Sve to može uraditi dok prelazi 320 kilometara sa jednim punjenjem.

Kao što je to obično slučaj sa većinom koncept varijanti, nismo sigurni da li će i kada EQC 4x4 Squared pronaći svoj put do proizvodne trake, ali budući da već znamo da Mercedes proširuje svoju EQ liniju, to svakako nije nemoguće.