Mercedes-Benz Silver Arrow postao najskuplji automobil ikada prodat

Tokom ovih teških ekonomskih vremena u kojima se većina trudi da sastavi kraj s krajem, dobro je znati da superbogati još uvek mogu da priušte luksuzne automobile vredne više miliona dolara. Uprkos dugotrajnim posledicama pandemije, prodaja luksuznih automobila nikada nije bila bolja, a ekskluzivne aukcijske kuće nastavljaju da postavljaju rekorde.

Tokom proteklih godina, videli smo pad rekorda na tržištu klasičnih automobila, i ako je verovati glasinama, oboren je novi svetski rekord za najskuplji klasični automobil ikada prodat. Prema Hagerty, Mercedes-Benz je upravo prodao jedan od svojih ultra-ekskluzivnih trkačkih automobila Silver Arrow za 135 miliona evra (142 miliona dolara).

Ako je verovati glasinama, ovaj Mercedes-Benz će oboriti rekord Ferrari automobila 250 GTO koji je prodat za 70 miliona dolara u Montereju 2018. Legendarni Ferrari 250 GTO je bio tradicionalni rekorder tokom godina, a pomno ga prate trkački automobili poput Ferrari 335 S i Ferrari 290 MM.

Prema insajderima, rekordnu prodaju organizovao je Mercedes-Benz. Pozvao je odabranu grupu najistaknutijih svetskih kolekcionara sa dubokim džepom koji su dovezeni privatnim avionima 6. maja. Navodno, postojao je strogi proces provere za kolekcionare i samo onima koji su pristali da neće prodati trkački automobil i da će ga negovati sa istom ljubavlju i pažnjom kao što je to radio proizvođač, bilo je dozvoljeno da licitiraju. 

Šta Mercedes Benz 300 SLR „Silver Arrow” iz 1955. čini tako posebnim?

Trkački automobil na aukciji je iz doba kada je Mercedes-Benz bio najdominantniji proizvođač u automobilskim trkama. W196 je jedno od najuspešnijih Mercedes-Benz vozila svih vremena, a nemački proizvođač automobila napravio je devet verzija trkačkog automobila koje su ulično legalne, uključujući dva modela tvrdog krova sa galeb vratima poznati kao Uhlenhaut kupe.

Ime je dobio po svom dizajneru Rudolfu Ulenhautu koji je svakodnevno vozio jednog od njih tokom 1950-ih. Oba automobila su bila namenjena za trke, ali je Mercedes-Benz bio primoran da napravi pauzu 1956. godine na 30 godina nakon što je bio umešan u najgoru nesreću na trkama 1955. godine koja je rezultirala smrću 84 gledaoca. Zbog nesreće, dva Ulenhaut kupea nikada nisu učestvovala u trkama i postala su poslednji trkački automobili koje je kompanija proizvodila tokom klasične ere.

Za 142 miliona dolara, kupac je mogao da kupi skoro 1.300 automobila Mercedes-Benz S-klase. Priča se da je specijalni Silver Arrow kupio poznati igrač u britanskoj automobilskoj industriji.