McLaren P1 na prodaju za 2.3 miliona dolara

Za početak, podsetimo se da je britanska kompanija McLaren predstavila P1 na Salonu automobila u Parizu 2012. godine.

Nakon što je hibridni hiperautomobil zvanično pušten u prodaju po ceni od 1,15 miliona dolara u jesen 2013. godine, rasprodat je za manje od mesec dana, a McLaren je isporučio 375 primeraka u naredne dve godine.

Zapanjujući automobil velike konjske snage sa centralno montiranim motorom bio je toliko popularan, da je proizvođač lansirao još 14 modela na kraju proizvodnje 2015. kako bi zadovoljio nepokolebljivu potražnju.

Ovaj poseban lepotan, poznat kao Validation Prototype 5 proveo je veliki deo svog ranog života kao vozilo na poligonima u Velikoj Britaniji i Španiji, pre nego što je stavljen na prodaju.

Rekonstrukciju VP5 naručio je jedan i jedini vlasnik automobila po ceni od oko 1,8 miliona dolara. Prvobitno je završen u Volcano Yellow (zvanična boja za lansiranje P1) međutim, ubrzo nakon isporuke, vlasnik je takođe odlučio da nadogradi automobil karoserijom od ugljeničnih vlakana u ljubičastoj metalik boji.

U međuvremenu, ispod haube, kupe ima 3,8-litarski twin-turbo V-8 sa 727 KS i električni motor koji proizvodi 177 KS. Sve u svemu, vožnja sa pogonom na zadnjim točkovima može da proizvede 903 KS. Kao rezultat toga, daje ubrzanje od 0 do 100 za svega 2.8 sekunde i ubrzanje do 300 km/h za samo 16.5 sekundi.

Povrh svega, ovaj P1 je predstavljen u besprekornom stanju. Auto ima punu servisnu istoriju i sva fabrička ažuriranja. Takođe je prešao manje od 6400 kilometara otkako je isporučen 2015. P1 prototipovi su neverovatno retki i traženi kao investicije tako da je cena od 2.3 miliona dolara prava sitnica za ljubitelje retkih McLaren automobila.

Luxury Experience