McLaren odaje priznanje Ajrtonu Seni specijalnim bojama

McLaren obeležava 30-godišnje nasleđe Ajrtona Sene snažnim i emotivnim priznanjem koje prikazuje njegovu živahnu ličnost, njegove tri titule svetskog šampiona u Formuli 1 i njegovih pet pobeda na Velikoj nagradi Monaka.

Ova proslava sadrži jedinstvenu liveriju za MCL38 bolide Formule 1, koje će voziti Lando Noris i Oskar Pjastri na Velikoj nagradi Monaka 2024, i specijalno izdanje McLaren Senna pod nazivom Senna Sempre.

Senna Semper liverija, primenjena na pretprodukcijski McLaren Senna iz McLarenove kolekcije nasleđa, je ručno oslikan omaž Seninom talentu i dostignućima. Napravljen kao deo  stalne saradnje McLaren brenda sa Institutom Ajrton Sena, liverija prikazuje umeće i majstorstvo McLaren Special Operations (MSO). Uključuje svetle i smele boje koje poštuju Senino brazilsko nasleđe i njegovu slavnu karijeru, posebno njegove nastupe na ulicama Monaka.

Otkriven u decembru 2017. godine, McLaren Senna je najekstremniji McLaren ulično legalni automobil ikada napravljen, dizajniran za neuporedive performanse na stazi. Pretprodukcijski model koji je korišćen za liveriju Senne Semper prvobitno je korišćen za validaciju atributa vozila i igrao je ključnu ulogu u prvobitnoj kampanji lansiranja automobila, uključujući globalnu medijsku probnu vožnju na stazi Estoril Grand Prix u junu 2018. Ovaj automobil je deo značajnih trenutaka u McLaren istoriji, uključujući kraljevsko otvaranje tehnološkog centra McLaren Composites u Šefildu, kome su prisustvovali princ i princeza od Velsa i prestolonaslednik Bahreina.

Liverija Sena Semper sadrži boje brazilske zastave – žutu, zelenu i plavu, primenjene specijalnom tehnikom lakiranja koju je razvio McLaren Special Operations. Ova tehnika besprekorno meša boje bez stvaranja novih nijansi, izazivajući brzinu i kretanje zastave koja se vijori. Liverija uključuje složene detalje kao što su Double S logo i Senin potpis, kao i dve ručno napravljene slike Sene koje legendarnog vozača prikazuju na trkačkoj stazi i van nje. Eksterijer dopunjuje enterijer sa presvlakama od žute alkantare po meri, zelenim perforacijama i belim markerom na volanu.

Počast takođe uključuje vodene žigove trkačkih brojeva iz Seninih pet pobeda u Monaku sa McLaren automobilom, postignutih uzastopno od 1989. do 1993. godine. Ovo služi kao podsetnik na njegovu dominaciju na kultnoj uličnoj stazi.

Pored Sene Sempre, McLaren tim Formule 1 će odati počast Seninoj zaostavštini specijalnom jednokratnom liverijom za MCL38 trkački automobil na Velikoj nagradi Monaka. Ova liverija sadrži živopisnu žutu, zelenu i plavu šemu boja inspirisanu Seninim trkačkim šlemom, zamenjujući standardnu liveriju za događaj.

Jedinstveni McLaren Sene Semper biće izložen u Monaku tokom produženog vikenda za Grand Prix, služeći kao prikladna počast trajnom nasleđu Ajrtona Sene u svetu motosporta.

Luxury Experience