McLaren lansira superautomobil za platinasti jubilej kraljice Elizabete II

Kraljica Elizabeta II je tokom godina jasno pokazala svoju ljubav prema Range Rover automobilima, ali to nije sprečilo McLaren da osmisli superautomobil u čast njene vladavine.

Britanski brend predstavio je novi “Platinum Jubilee” Artura kako bi proslavili sedam decenija vladavine Njenog Veličanstva. Povrh toga, prošlog četvrtka se navršilo tačno 18 godina od kada je kraljica otvorila McLaren tehnološki centar u Vokingu u Sariju.

Superautomobil je kreiran zahvaljujući internom odeljenju proizvođača automobila, McLaren Special Operations (MSO), koje kolekcionarima isporučuje prilagođene verzije automobila. Tim je prvo razvio specijalnu alatku i presu za kreiranje jedinstvene značke za superautomobil na kojoj jednostavno piše „Elizabeta II“.

Onda je razvijena specijalna platinasta boja i pedantno je usklađena sa natpisom. Da bi se osiguralo da je srebrna nijansa savršena, partner brenda McLaren, AkzoNobel analizirao je različite uslove osvetljenja kako bi definisao najprikladniju kombinaciju metalik pigmenta. Rezultat je posebno upečatljiva nijansa koja će biti dostupna svim kraljičinim podanicima.

„Bila je čast za MSO da napravi novu platinastu boju u čast platinastog jubileja Njenog Veličanstva ove godine“, rekao je Ansar Ali, generalni direktor McLaren u izjavi. „Ova specijalna boja, koju će kupci moći da izaberu u godinama koje dolaze, biće odgovarajuća počast za obeležavanje ove istorijske prekretnice.

Prvi hibrid visokih performansi brenda za serijsku proizvodnju, koji se pridružuje modelu 720S u kategoriji Super serije, ima elegantnu, laganu karoseriju i oskudnu težinu.

Ispod haube se nalazi 3,0-litarski V-6 sa turbo punjačem koji ima 577 KS i 584 nm obrtnog momenta, zajedno sa električnim motorom koji proizvodi dodatnih 94 konja i 218 nm obrtnog momenta. Ovo daje superautomobilu mogućnost da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,0 sekunde na svom putu do najveće brzine od 330 km/h. U međuvremenu, baterija omogućava maksimalnu brzinu od 130 km/h.