Lotus i Renault predstavljaju zajednički projekat

Evija model sa gotovo 2.000 ks još uvek nije predstavljen, ali kompanija Lotus potpuno je spremna da krene u avanturu kreiranja nove potpuno električne brzinske mašine...

Ovoga puta, britanski proizvođač automobila visokih performansi, posedovaće posebnog, više nego interesantnog pomoćnika. Prošle nedelje, kompanije Lotus i Alpine iz Renault grupacije, objavile su planove o saradnji tokom razvijanja potpuno novog, baterijski napajanog sportskog automobila, koji će biti predstavljen od strane francuske marke. Najnovije električno vozilo, zaduženo za nasleđivanje Alpine A110 linije, dolazi kao plod jedne od brojnih saradnji koje ova dva brenda trenutno istražuju.

U zajedničkom press izdanju, dva proizvođača automobila otkrila su da je memorandum postisan i da je saradnja njihovih timova uspostavljena. Dve kompanije biće uključene u upravljanje zajedničkog poduhvata i izvođenja studije koja će biti pokrenuta napred inženjeringom, dizajnom i razvojem kompletno novog električnog četvorotočkaša. Ukoliko brendovi odluče sa nastavljanjem projekta, oni će udružiti resurse i mašineriju na obe strane kanala.

Međutim, zamena za A110 liniju ne predstavlja samo saradnju ova dva brenda, već, kako je izveštaj naglasio, nadu da će se stvoriti mogućnost za upotrebu Alpine motosport platforme, koja pokriva Formula One, Formula E i Endurance takmičenja, tokom nekih budućih projekata, takođe.

Iako ćemo biti primorani da sačekamo još kako bismo videli šta nam ovo partnerstvo donosi, željno isčekivani, prvi ikada potpuno električni model Evija kompanije Lotus, uskoro će imati priliku da nas potpuno zadivi. Britanski proizvođač veoma je uzbuđen zbog početka isporuke svog električnog hiperautomobila tokom ove godine, predstavljanog kao najmoćnije proizvodne jedinice od prvog najavljivanja, čiji pogonski sklop stvara do 1.972 ks i 1.699 Nm obrtnog momenta.

Luxury Experience