Lamborghini predstavlja najluđi trkački model: Essenza SCV12

Lamborghini je predstavio najluđu kreaciju namenjenu trkačkim stazama…

Upoznajte Lamborghini Essenza SCV12, duhovnog naslednika Diablo GTR i Miura Jota. Ovaj trkački automobil ograničenog izdanja, opremljen je najmoćnijim V12 motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, koji je Lamborghini ikada kreirao, a koji izbacuje više 830 konjskih snaga.

“Essenza SCV12 predstavlja najčistije trkačko iskustvo koje naš brend može ponuditi, pravi poduhvat inžinjeringa, koji akcentuje neraskidivu vezu između naših automobila i asflata”, izjavio je CEO Lamborghini brenda, Stefano Domenikali. “Lamborghini je brend koji konstantno gleda prema budućnosti i traži nove izazove, ali nikada ne zaboravlja svoje korene i svoju suštinu: Essenza SCV12 je savršena kombinacija našeg neobičnog duha, kao proizvođača superautomobila i naše prave strasti prema motosportu”, dodao je.

Konstruisan od strane motosport divizije brenda, Squadra Corse, Essenza SCV12 je ekskluzivno kreiran da obara rekorde kruga na svetskim trčakim stazama. Glavni akcenat ovog automobila je njegova karbonska šasija nove generacije, zahvaljujući kojoj mu nije potreban interni rol kavez, dok i dalje odgovara FIA regulativama.

Motor je uparen sa šestostepenim sekvencijalnim prenosom, koji snagu šalje prema zadnjim točkovima. Postoje samo tri elementa na telu ovog automobila što ga čini jednostavnim za popravku u garaži, u slučaju nezgode.

Trkački automobil takođe poseduje masivno zadnje krilo, koje prema Lamborghini brendu kreira silu potiska od 1.200 kilograma pri brzini od 250 kilometara na čas. Essenza SCV12 ima tipični trkački kokpit, bez ikakvih suvišnih detalja i pogodnosti. On poseduje volan inspirisan Formulom 1, kao i FIA trkačko sedište sa karbonskom školjkom, zajedno sa tasterima za različite postavke.

Samo 40 primeraka ovog trkačkog hiperautomobila će biti proizvedeno, a srećnici će dobiti obuku za vožnju direktno od Emanuelea Piroa i Marka Mapelija.