Klasični Ferrari 330 LM koji bi mogao bi biti prodat za više od 60 miliona evra

Više slika

Više slika

Jedan od najpoželjnijih Ferrari modela odlazi na aukciju 13. novembra a prema očekivanjima on bi mogao da prevaziđe cifru od šezdeset miliona - ako u tome uspe, on će postati najskuplji Ferrari ikada prodat...

1962 Ferrari 330 LM model baziran je na ikoničnom 250 GTO modelu i izgrađen je kako bi se takmičio sa automobilima kao što su Jaguar E-Type i Shelby Cobra. Automobil je jedini 250 GTO / 330 LM u vlasništvu fabrike koji se danas nalazi u životu i tokom svoje karijere bio je vožen na 24 Hours of Le Mans trci 1962. godine od strane Lorenca Bandinija i Majka Parkersa. Uprkos tome što je slupan i primoran da se povuče sa trke u 56 krugu, činjenica da se takmičio u Le Mans trci bez ikakve sumnje dodaje njegovoj poželjnosti.

Te iste godine, automobil se trkao na Nurburgring 1000km događaju, gde je završio na drugom mestu ukupno. On je zatim nastavio da se bori do kraja 1963. godine, pre nego što je početkom sledeće prodat i kada je njegov četvorolitarski V12 agregat zamenjen manjim trolitarskim, kako bi se takmičio u Italian GT takmičenju. Automobil je u jednom delu svoje istorije bio u vlasništvu predsedavajućeg upravnim odborom Ferrari Club of America, nakon čega je prodat tokom osamdesetih. On je od tada ostao u istoj kolekciji tokom poslednjih 38 godina i temeljno je restauriran do besprekornog stanja.

Ovaj Ferrari 330 LM dobio je nagradu FCA Platinum Award i Coppa Bella Machina titulu na Cavallino Classic događaju, a takođe je okićen Best in Show nagradom na Amelia Island Concours d’Elegance, dok je završio na drugom mestu u GTO klasi tokom Pebble Beach Concours d’Elegance događaja 2011. godine.

Ferrari 330 LM se blago razlikuje od 250 GTO modela na kome je baziran i poseduje nešto duži pod šasije kako bi uklopio četvorolitarsku V12 mašinu i takođe poseduje teleskopske amortizere, koaksijalne opreme i cevasti čelični ram. Najskuplji Ferrari prodat do sada predstavlja 250 GTO jedinicu koja je prodata na privatnoj aukciji za neverovatnih sedamdeset miliona dolara tokom 2018. godine.

N.Đ.

Luxury Experience