Kineski hiperautomobil koji će pobediti Bugatti i Koenigsegg

Luksuzni kineski brend automobila, Hongqi, polako se transformiše u kompaniju koja definitivno zaslužuje svu pažnju ovog sveta...

Pre nekoliko nedelja, konačno smo dobili kompletni uvid u njihovu H9 luksuznu limuzinu koja predstavlja konkurenciju za Rolls Royce Ghost i Mercedes-Benz S-Class. Ipak, po svemu sudeći, Hongqi ne želi da probudi osećaj straha samo u tvorcima luksuznih vozila, već i markama poznatim po hiper i superautomobilima, kao što su Bugatti i Koenigsegg.

Kineska kompanija predstavila je svoj prvi hibridni hiperautomobil tokom Auto Shanghai sajma, nazvan Hongqi S9. Najavljen kao koncept 2019.godine u Frankfurtu, kinesko remek delo sada je spremno za proizvodnu traku. Moramo priznati, sa crvom sumnje smo posmatrali njegov nastanak, budući da potiče iz Kine, ali sada, kada su nam otkriveni i neki detalji, složićete se sa nama da izgleda zaista impresivno. Hiperautomobil nastao je kao delo Valtera de Silve, nekadašnjeg šefa dizajna Volkswagen grupe, koji je dizajnirao originalni Audi R8.

Legendarni dizajner trenutno se nalazi na poziciji potpredsednika stila i dizajna u Silk-FAW i u zvaničnom videu, možemo ga videti kako opisuje svoju najnoviju kreaciju. Opisan kao “redizajnirani luksuz” De Silvinim rečima, S9 izgleda kao moderno izdanje klasičnih GT trkačkih modela iz devedesetih, posebno ako posmatramo njegov zadnji deo. Dizajn njegovih farova je posebno interesantan, jer dolazi sa usisnicima vazduha. Prednji deo staklene kupole asociraće vas na LaFerrari. Hongqi kaže da njihov novi model sadrži pametnu elektrohromsku tehnologiju, koja može menjati intenzitet boje stakla, kako bi poboljšala potrošnju energije i učinila ga efikasnijim.

Ono što je posebno interesantno, Hongqi se odlučio za plug-in hibridni pogonski sklop, umesto baterijskog električnog. Kompanija nam nije dala sve detalje, pomenuvši samo da će novi model sadržati V8 motor sa unutrašnjim sagorevanjem i kombinovani izlaz od 1.400 konjskih snaga. Takođe, prema navodima brenda, S9 od nula do sto kilometara na čas ubrzava za samo 1.9 sekundi.

Samo devedeset devet jedinica ovog hiperautomobila će biti proizvedeno, a prema nagoveštajima brenda, proizvodnja se neće odvijati u Kini, već u Modeni, u Italiji. Cena će tek biti objavljena, ali će prema navodima dostići 1.4 miliona dolara.