Kazna za saobraćajni prekršaj koja će se dugo pamtiti

Kazne za saobraćajne prekršaje u nekim evropskim zemljama su zaista zastrašujuće visoke…

Pre nekoliko godina, jedan finski milioner morao je da plati 60.000 dolara zbog prekoračenja brzine, dok je kazna od million dolara izdata u Švajcarskoj i dalje jedna od najviših svoje vrste. Ipak, koliko god ove kazne bile neverovatne, one verovatno neće sprečiti svoje počinioce da ih ponove. Skoro, jedan sudija u Nemačkoj dosetio se kazne za mladog i bezobzirnog vozača koja će ga zaboleti daleko više od novčanog penala. Kako bi ovaj mladić naučio lekciju koju će pamtiti do kraja života, sudija mu je naredio da plati nekoliko kazni, oduzeo mu je dozvolu na godinu dana, ali je naredio i prodaju automobila u kom je prekršaj počinjen.

Mladić je star dvadeset i tri godine, a uhvaćen je dok je pokušavao da pobegne od policije, počinivši usput nekoliko dodatnih prekršaja. Navodno, mladi vozač je turirao svoj BMW 440i dok je uživao sa svojim prijateljima na gradskom trgu. Kada je policija stigla na lice mesta, uspaničio se i pokušao da pobegne. Iako je policajac pokušao da stigne njegov BMW, to je jednostavno bila nemoguća misija, i takva jurnjava bi bila ekstremno opasna za druge učesnike u saobraćaju. Mlađani vozač je prošao kroz nekoliko crvenih svetla na semaforu i peo se na ivičnjak tokom svog bega.

“Poterao sam naše službeno vozilo do samog maksimuma sa njegovih 192 KS i nisam mogao da ga pratim. Odustao sam jer nisam mogao da budem odgovoran za bilo šta što će se desiti pri brzini od 120 kilometara na čas”, izjavio je policajac koji je pokušavao da stigne mladića.

Kada je bio na sudu, vozač BMW je priznao da je prekoračio brzinu i pokušao da pobegne od policije, ali je tvrdio da je doživeo “pomračenje svesti” kada je video policiju i za sve je okrivio stres izazvan pandemijom koronavirusa. Počinilac je takođe posetio psihologa između hapšenja i njegove osude što je sud prihvatio kao pozitivnu stvar. Ipak, sudija, Ane Bolaher, donela je presudu u kojoj je primorala vozača da proda svoj BMW u roku od tri meseca i da 7.000 € uplati javnoj blagajni. Ukoliko ne proda svoje vozilo, ono će mu biti oduzeto.

“Brz automobil nije igračka, već postaje oružje kada je u pogrešnim rukama. Ovaj mladić je mogao nekoga ozbiljno da povredi tokom svog pokušaja bega”, izjavila je sudija.