Jedan od samo 1.672 - BMW 2002 Turbo na prodaju

BMW 2002 Turbo smatra se svetim gralom u svetu kolekcionara automobila nemačkog brenda...

Svega 1.672 modela ovog četvorotočkaša kreirano je tokom junačkog, jednogodišnjeg proizvodnog perioda, što je ovu predivnu retro mašinu učinilo gotovo nedostupnom. Na sreću svih kolekcionara dubokog džepa, kuća RM Sotheby sada pruža priliku za kupovinu jednog od najpopularnijih modela na svetu i ponudiće ga na svojoj januarskoj aukciji.

Kao što njegovo ime naglašava, 2002 Turbo predstavlja turbinsko izdanje 2002 linije, koji je kompanija BMW predstavila 1968. godine. Opravdano smatran prvim pravim sportskim sedan automboilom, 2002 model poseduje svetlu, modernu i što je najvažnije, komfornu strukturu, dovoljno veliku za četiri osobe. 2002 model dobio je dva nasledika, TI i jaču TII liniju, pre nego što debitovao sa svojom najnovijom Turbo varijantom, na Frankfurt Auto Show sajmu automobila, 1979. godine. Moćna zver predstavlja prvi proizvodni model sa turbo punjenjem kompanije BMW i trajao je svega godinu dana.

Na nesreću, tržišno predstavljanje BMW 2002 Turbo linije dogodilo se u dekadi naftnog embarga, zaduženog za potpunu promenu odnosa između sveta i goriva, potpuno uništavajući potrebe za automobilima visokih performansi. Kao rezultat, svega 1.672 jedinice kreirane su pre nego što se čitava proizvodna linija ugasila, a lepotan kog vam danas predstavljamo jedan je od njih.

2002 Turbo model okarakterisan je predivnom kockastom siluetom i poseduje ukupno agresivniji izgled, zahvaljujći velikoj prednjoj masci, produženim oprugama, Alpina točkovima, zadnjem spojleru i centralnoj izduvnoj grani.

Ovaj posebni primerak podvrgnut je iscrpljujućem i pedantnom procesu restauracije, u trajanju od tri godine i finiširan je originalnom Šamoni nijansom. Sjajni enterijer akcentovan je hromiranim lajsnama i zadnjim branikom, zajedno sa istaknutim crveno/plavom grafikama. Spoljna strana poseduje i 2002 Turbo oznaku na prednjem braniku, dodatu naknadno kako bi ostale kolege vozači u saobraćaju znale o kom se modelu tačno radi dok im se na drumu munjevito približava.

Enterijer, sa druge strane, opremljen je luksuznim crnim, kožnim postavama i poseduje posebna sportska sedišta dizajnirana isključivo za 2002 Turbo liniju, zajedno sa šiberom i ostalim šarmantnim retro detaljima.

Ispod haube, četvorocilindraš zapremine 1.998 cc, povezan petostepenim prenosom, poseduje direktno ubrizgavanje goriva i jedan KKK turbo punjač. Ova mašina zadužena je za stvaranje 170 ks i preko 237 Nm obrtnog momenta, što ovom modelu omogućuje ubrzanje do stotke iz mesta ispod sedam sekundi.

Ovaj BMW 2002 Turbo iz 1974. godine biće predstavljen na aukciji kuće RM Sotheby, 22. januara u Arizoni, a njegova procenjena cena može stati bilo gde između 120.000 i 1.140.000 dolara.