Holandova nova "igračka": Superautomobil sa F1 motorom vredan 2,5 miliona evra

Norveški napadač Mančester sitija jedan je od 275 vlasnika Mercedesa AMG One, koji postiže maksimalnu brzinu od 352 kilometra na sat.

Erling Holand je upravo postigao jedan od svojih najupečatljivijih "golova" ove sezone. Kako prenose norveški mediji, napadač Mančester sitija kupio je Mercedes model AMG One, koji je prema njegovim dizajnerima „najsloženiji“ automobil na svetu, jer su njegove karakteristike „na granici mogućeg“.

Ovaj potpuno novi superautomobil ima hibridnu pogonsku jedinicu koja dostiže 1.063 KS zahvaljujući svom 1,6-litarskom V6 super-hibridnom motoru, koji se sastoji od četiri elektromotora i jednog benzinskog. Zapravo, u pitanju je isti motor koji je  Mercedesov tim koristio u Formuli 1 u sezoni 2016/2017. Njegova veličanstvena snaga znači da ubrzava od 0-100 km/h za samo 2,9 sekundi i prelazi 200 km/h za sedam sekundi. Njegova maksimalna brzina je 352 kilometra na sat.

Holand je platio oko 2,5 miliona evra da bi postao vlasnik jednog od najboljih automobila na svetu.

Mercedes je ovaj ekskluzivni model predstavio 2017. godine pod imenom Project One na Salonu automobila u Ženevi i pet godina kasnije dobio zeleno svetlo za njegovu proizvodnju. Erling Haland je jedan od fudbalera koji ima zavidnu i luksuznu kolekciju automobila. Njegova garaža dobiće novog „lidera” dolaskom mercedesa AMG one, koji će zauzeti mesto Rolls Royce Cullinan, najskupljeg vozila – do sada – u njegovom "arsenalu" (335.000 evra). Pored ovog modela, Holandova garaža uključuje i Range Rover Sport (135.000 evra), Audi R6 Avant (120.000 evra) i Mercedes-AMG GLE Coupe (100.000 evra), između ostalih.

Luxury Experience