Fusion JC7: Leteći luksuzni automobil od 1.000 konjskih snaga leti kao privatni avion i izgleda kao Bugatti

Fusion JC7 je prototip letećeg automobila sličan Bugatti modelu sa mlaznim motorima sa 1.000 konjskih snaga.

Sa cenom od 2,5 miliona dolara, Fusion JC7 će biti izuzetno brz na zemlji, ali i potpuno funkcionalan u vazduhu. Vreme kada ćemo imati parkiran leteći automobil u našoj garaži više ne izgleda kao san naučne fantastike. S vremena na vreme predstavili smo različite koncepte takvih vozila, koja su ili u fazi projektovanja ili već izvode probne letove kao deo zvanične sertifikacije.

Jedan od najnovijih modela koji je ugledao svetlost dana, ostavljajući javnost oduševljenom je Fusion JC7: konceptni automobil sa mlaznim motorom. Leteći superautomobil je zamisao Grega Brauna, dizajnera iz Kalifornije koji je imao karijeru pilota F-18 za američku mornaricu, a zatim i Boeing 777 za United Airlines.

Skoro 20 godina Braun je radio na dizajnu Fusion JC7. Trenutno model izgleda kao "preliveni" Bugatti. Sa dužinom od oko 7,5 metara, Braunova kreacija je više od običnog eVTOL-a. Umesto toga, Fusion će biti izuzetno brz na zemlji, ali i potpuno funkcionalan u vazduhu.

Kada je parkiran, zadnji stabilizator mlaznog automobila se savija prema unutra, smanjujući ukupnu dužinu vozila za oko pola metra. Kada se kreće po asfaltu biće potpuno električni, sa dva Tesla motora, jednim napred i jednim pozadi, ukupne snage 1.000 KS. JC7 može da dostigne od 0 do 100 km za manje od četiri sekunde, dok LG Chem baterije daju automobilu domet od približno 240 km.

Sa raširenim krilima, vozilo će moći da poleti zahvaljujući dvostrukim mlaznim motorima Williams FJ-33, težine samo 145 kg. Za ubrzanje od 0 do 225 km biće potrebno oko šest sekundi, a brzina leta je 836 km (0,82 Maha). Sa ovim specifikacijama, leteći automobil može da napravi maksimalan let od 1.200 km sa punim rezervoarom goriva od 1.135 litara.

Za sada, Braun procenjuje da će razvoj prototipa koštati oko 20 miliona dolara, dok će mlazni automobil koštati oko 2,5 miliona dolara kada krene u proizvodnju. Fusion nije zamišljen da bude samo igračka za one koji imaju sve. Umesto toga, služiće vrlo specifičnoj svrsi: uštedi vremena.

Braun zamišlja scenario u kome poslovni mlaznjak leti od grada do grada i potom dozvoljava svom vlasniku da se odveze na sastanak u urbani centar. Ako uzmete u obzir avionske karte, taksije, kašnjenje na aerodromu i svu gnjavažu poslovnog putovanja, Fusion JC7 izgleda kao idealno rešenje.

Luxury Experience