Ferrari povlači 614 vozila modela SF90 zbog rizika od požara: Vlasnicima naređeno da ne voze svoje hibridne superautomobile

Više slika

Više slika

Ferrari je povukao 614 jedinica modela SF90 prodatih u SAD zbog rizika od požara i naložio vlasnicima da ne voze svoje hibridne superautomobile od pola miliona dolara dok se problem ne reši.

Ferrari je izdao naredbu za povlačenje svog hibridnog superautomobila SF90 zbog problema s cevima za isporuku ulja koje napajaju turbo punjač, što može potencijalno izazvati požar u vozilu. Sigurnosno povlačenje uključuje i standardni SF90 Stradale i SF90 Spider proizvedene između novembra 2022. i septembra 2023. godine. Prema dokumentima podnetim Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA), povlačenje je pogodilo 614 jedinica plug-in hibridnog modela prodatih u SAD. Verujući da bi problem mogao biti prisutan u svakom od tih superautomobila, Ferrari je zatražio od vlasnika da se uzdrže od vožnje svojih SF90 dok prodavac ne zameni problematičnu cev.

Navodno, Ferrari je otkrio problem "tokom pregleda pred proizvodnju novog vozila u julu 2023. godine." Aktiviranje svetla upozorenja o pritisku ulja i poruka upozorenja o ograničenim performansama motora u vozilu navelo je Ferrari da istraži problem, što je otkrilo da je mala cev za ulje izazvala kvar. Iako Ferrari nije otkrio ime modela, potvrdio je u dokumentima podnetim NHTSA da SF90 koristi istu problematičnu cev za isporuku ulja turbo punjaču. Ferrari kaže da cev koja je netačno proizvedena, s urezima i smanjenom debljinom, može izazvati curenje ulja u motoru, povećavajući rizik od požara.

Problem je rešen u septembru 2023. godine nakon što je Ferrari naložio dobavljaču da preduzme korektivne mere. Srećom, nije bilo prijavljenih incidenata požara u bilo kojem od pogođenih vozila. Štaviše, Ferrari kaže da nije bilo ni jedne prijave za opisani problem. Vlasnici pogođenih automobila SF90 biće obavešteni poštom do 16. decembra, dok su prodavci već dobili uputstva da zamene problematičnu cev bez dodatnih troškova. Zanimljivo je da je ovo drugi put u godini dana da je Ferrari izdao naredbu za povlačenje modela SF90. Još u martu 2023. godine, hibridni superautomobil je povučen zbog zabrinutosti da bi prednji vazdušni jastuk mogao uticati na dečje sedište, ako je jedno instalirano na suvozačkom sedištu. U tom povlačenju je bilo pogođeno ukupno 13 SF90 Stradale prodatih u SAD.

Luxury Experience