BUGATTI VEYRON - Automobil vredan čitavo bogatstvo

Poslednji primerak sportskog automobila Veyron Coupe-a, prodat je za 2.37 miliona evra...

Remek delo italijanskog proizvođača ekskluzivnih sportskih automobila, koje je prvi put predstavljeno 2003. godine, dobilo je naziv po vozaču Pierre Veyron-u, koji je za automobilsku kuću Bugatti davne 1939. osvojio trku 24 časa Le Man-a.

Bugatti Veyron ne samo da je najsnažniji, najbrži i najprestižniji automobil današnjice, već i izgledom, ali i dizajnom može da se okarakteriše kao vozilo nekog od super-heroja, recimo Batman-a. Ovo je daleko najskuplji automobil na tržištu koji ima pravo da učestvuje u uličnom saobraćaju. Cena standardnog modela Veyron-a iznosi 1.7 miliona dolara, a od 0-100km/h ubrzava za samo 2.5 sekunde.

Testiran još u julu 2010. godine, verzija Bugatti 2010 Super Sport dostigao je brzinu od neverovatnih 430km na sat! Veyron ima motor od 16 cilindara (dva motora od 8 cilindara spojena u jedan), 64 ventila i 1001 konjsku snagu. Motor hladi čak 10 hladnjaka. Menjač je sedmostepeni automatski i omogućuje promenu brzine u manje od 150 milisekundi. Koristi i specijalne Michelin gume, koje mogu podneti velike brzine. Pri maksimalnoj brzini u jednoj sekundi u motor uđe vazduha koliko prosečan čovek udahne u četiri dana i pun rezervoar goriva od 100 litara potroši za 12 minuta, dok bi se gume nakon 15 minuta potpuno rastopile.

Nažalost, proizvodnja je limitirana na seriju od 300 i mnogi od poznatih ličnosti bili su u trci da se domognu svog Veyron-a i spremno su odvojili malo bogatstvo, kako bi u garaži imali trenutno najprestižniji i najpopularniji super automobil na svetu. U prodaji i dalje postoji Bugati Veyron, ali u Grand Sport verziji, dok su čelnici ove automobilske kuće najavili i nova izdanja ovog automobila u skoroj budućnosti.

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE U pokretu