Brabus predstavlja novi najbrži SUV sveta

Pre malo više od deceniju ipo, sportski i brzi SUV modeli nalik superautomobilima, bili su nešto nezamislivo…

Ali, onda je na scenu stupio Porsche sa svojim Cayenne modelom koji je u celosti transformisao ovaj segment, primoravši na neki način svoje konkurente, Lamborghini i Ferrari da im se brzinski pridruže u toj priči. Sledeća generacija SUV modela sa električnim pogonskim sklopom pokazala je da oni mogu biti brzi poput hiperautomobila, ali automobili sa standardnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ne žele da se predaju tako lako. Bentley Bentayga Speed i Lamborghini Urus su munjevito brzi, ali titular najbržeg SUV na svetu ima novog nosioca. Upoznajte 900 Rocket Edition brenda Brabus, koji je baziran na Mercedes-AMG GLE 63 S. Sa maksimalnom brzinom od 329 kilometara na čas, nemačka tjuning kompanija tvrdi da je kreirala najbrži, ulično legalni SUV sveta.

Kao što ime sugeriše, 900 Rocket Edition ima 900 konja i 1.248 Nm obrtnog momenta. Ova dodatna snaga generisana je Brabusovim V8 motorom od 4.5 litara sa većim, livenim klipovima, dužim livenim klipnjačama i radilicom. Tjuning kompanija takođe je opremila motor turboima sa većim kompresorskim jedinicama, novom pompom za gorivo i većim cevima koje vode do izduvnog sistema kreiranog od nerđajućeg čelika.  Kako kažu iz ovog brenda, motor može izbaciti 1.250 Nm obrtnog momenta, ali su morali da ograniče njegov izlaz, kako bi zaštitili komponente pokretačkog sklopa. Takođe, prema njihovim navodima, ovaj SUV od nula do sto kilometara na čas ubrzava za 3.2 sekunde.

Kada se radi o estetskim unapređenjima, 900 Rocket Edition je dobio izobilje karbonskih komponenti sa izloženim finišom. Nabudženi SUV takođe je dobio točkove od 24 inča sa karbonskim aerodiskovima, što je donekle upitni dizajnerski izbor. Kabina je okupana karbonskim vlaknima, zajedno sa izobiljem detalja od alkantare. Samo dvadeset pet ovakvih modela će biti proizvedeno, a kako saznajemo, njihova cena će iznositi 450.000 dolara.