Automobil za kojim žude i vlasnici Bugattija

Imate li 40.000 dolara viška? Ako kojim slučajem potvrdno klimate glavom, možete sebi pokloniti neverovatnu repliku Betmobila Majkla Kitona, koja će uskoro biti prodata u okviru aukcije Bonhams.

Uobičajeno, replike slavnih automobila iz sveta kinematografije ne deluju tako ubedljivo i nisu vredni naše pažnje, ali ovaj Betmobil deluje kao da je savršeno dizajnirani dvojnik pravog i opakog lepotana koji se pojavio u dva filma o Noćnom Osvetniku, u kojima je Majkl Kiton igrao glavne uloge.

Prema zvaničnom opisu aukcijske kuće Bonahms, replika je nastala kao delo britanske kompanije Z Cars 2016.godine, koristeći 1965 Ford Mustang kao donora. Model pokreće Chevrolet 5.7 litarski V8 motor koji prema navodima izbacuje 380 bhp. Svi teški detalji maske Mustanga zamenjeni su elementima kreiranim od fiberglasa, koji na savršeni način prate konture Betmobila, hvatajući pritom sve prefinjene detalje.

Repliku Betmobila kupio je London Motor Museum u Hilingdonu, gde je bio i postavljen. Ipak, rasprava sa lokalnim većem dovela je do zatvaranja muzeja, zbog čega su ujedno i primorani da prodaju ovu lepotu. Replika je dugačka sedam metara, ulično je legalna i registrovana.

“Neverovatno sam uzbuđen zbog ove prodaje, zaista je neverovatna”, objašnjava Heri Foks Edvards iz Bonhamsa. “Svaki klinac želi da poseduje pravi Betmobil, a slobodno mogu reći da ovaj model to i jeste. Snimci iz vremena kada je kreiran pokazuju nam kako se ponaša na drumu, tako da bi trebalo da bude sasvim funkcionalan”, dodaje on.

Automobil će biti prodat kao deo Bonhams MPH martovske aukcije koja se održava 20.marta, a očekuje se da će dostići maksimalnu cenu od 40.000 dolara.