Aston Martin predstavio DB12 - prvi super tourer na svetu

Ove godine obeležava se 110. godišnjica kompanije Aston Martin, zajedno sa 75. godišnjicom legendarne DB linije proizvođača, a britanski brend je započeo proslave otkrivanjem naslednika odlazećeg DB11.

Aston Martin DB12 iz 2024.godine predstavlja GT model poznatog izgleda koji stiže sa ažuriranim dizajnom enterijera i eksterijera, zajedno sa prerađenim V8 motorom i nadograđenim vešanjem. Počevši od estetike, DB12 izgleda skoro identično svom prethodniku, barem spolja, i teško ćete primetiti razlike osim ako ne pogledate izbliza. DB12 ima izmenjenu masku koja uključuje veći otvor prednje rešetke zajedno sa osveženim dizajnom farova. Dizajn rešetke je ažuriran i deluje da je pod uticajem onog na One-77, dok su zadnji deo i profil DB12 skoro nepromenjeni.

Unutar kabine se DB12 značajno razlikuje od svog prethodnika. Kabina usmerena na vozača ima osvežen dizajn koji izgleda mnogo modernije i privlačnije. Dizajneri su za enterijer pripremili novi volan, modernu digitalnu instrument tablu i potpuno novi infotainment sistem od 10,25 inča, koji ima Android Auto i Apple CarPlay, kao i 4G konekciju, glasovnog pomoćnika i podršku za over-the-air ažuriranja. Audio sistem sa 11 zvučnika dolazi standardno, dok se kao opcija nudi i Bowers & Wilkins premium audio sistem sa 15 zvučnika. Opciono su na raspolaganju i Sports Plus i Carbon Fiber Performance sedišta, kao i obloge od aluminijuma, drveta ili ugljeničnih vlakana.

Mehanički, Aston Martin DB12 dobija mnogo ažuriranja u odnosu na svog prethodnika kako bi ponudio poboljšane performanse. Iako je njegova šasija pozajmljena, brend je napravio neka važna poboljšanja. Štaviše, podešavanje vešanja je tjunirano, a pored jačih stubova, model dobija i inteligentni adaptivni amortizer za bolje upravljanje. DB12 ima pet režima vožnje sa jedinstvenim postavkama amortizera: Normal, Sport, Sport +, Wet i Individual.

DB12 dolazi sa setom točkovima od 21 inča, koji su dostupni u tri različita dizajna i pet završnih obrada. Ispod haube je poznati 4,0-litarski V8 sa dvostrukim turbo punjenjem AMG-a, koji je pokretao i odlazeći DB11. Međutim, Aston Martin je ažurirao motor novim bregastim vratilima sa drugačijim profilima, turbinom većeg prečnika, potpuno prerađenim sistemom hlađenja, izmenjenim stepenom kompresije za bolje performanse.

Proizvođač automobila tvrdi da V8 motor proizvodi 680 KS i 800 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da pokrene GT od 0-100 km/h za samo 3,5 sekunde i omogući mu maksimalnu brzinu od 325 km/h. Cene tek treba da budu objavljene, a Aston Martin DB12 će biti u prodaji negde u trećem kvartalu ove godine.

Luxury Experience